Autoritățile din Moldova anunță că Tiraspolul restricționează accesul unor misiuni diplomatice în regiunea transnistreană

transnistria
Foto: AFP

Autoritățile din Moldova anunță că astăzi, 28 aprilie, ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control (CUC) nu a avut loc din motivul lipsei reprezentanților Ucrainei. Biroul politici de reintegrare menționează că reprezentanții Ucrainei și ai altor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova au fost informați în scris de către Tiraspol despre impunerea unilaterală a unor condiționalități privind intrarea în regiunea transnistreană.

„În rezultatul clarificărilor efectuate s-a constatat că reprezentanții Ucrainei și ai altor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova au fost informați în scris de către Tiraspol despre impunerea unilaterală a unor condiționalități privind intrarea/ieșirea în/spre regiune, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a atras atenția participanților în comisie că astfel de acțiuni se înscriu în nenumăratele provocări intenționat generate în ultima perioadă de către Tiraspol, cu scopul de a destabiliza situația, iar prin acestea se încalcă în mod abuziv prevederile documentelor de bază ale misiunii de pacificare”, se arată în comunicatul Biroului politici de reintegrare.

Autoritățile de la Chișinău spun că reprezentanților Tiraspolului li s-a solicitat să renunțe la asemenea abordări destructive și excesive ce ignoră formatul și mandatul misiunii de pacificare, inclusiv pe aspecte privind monitorizarea și controlul situației din Zona de Securitate.

Totodată, în timpul deplasării la ședința CUC, membrii delegației Republicii Moldova au fixat prezența unor posturi fortificate ale structurilor de forță din regiunea transnistreană, fapt ce „confirmă încă o dată sfidarea de către aceștia a prevederilor acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 și a altor documente ce reglementează activitatea misiunii de pacificare”.

Amintim că, pe 14 aprilie 2022, așa-numiții „grăniceri” de la Tiraspol au împiedicat delegația Moldovei să intre în regiune și au dus într-o direcție necunoscută un jurnalist din Republica Moldova.


Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reprezintă interesele Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control şi participă nemijlocit la realizarea Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente