Chișinău va avea o întreprindere care va gestiona problema câinilor și pisicilor fără stăpân. CMC a votat proiectul lui Ruslan Verbițchi

caine4

Proiectul de decizie al consilierului Platformei DA, Ruslan Verbițchi, privind crearea unei întreprinderi municipale separate care să se ocupe de gestionarea, întreținerea, capturarea, transportarea, evidența și îngrijirea câinilor și a pisicilor fără supraveghere din municipiul Chișinău a fost votat de CMC cu 33 de voturi pentru, 3 împotrivă și 9 abțineri.

Proiectul a trecut de comisia specială care a dat aviz pozitiv inițiativei, iar responsabilitatea pentru soluționarea problemei animalelor cu sau fără companie va trece de la Î.M. Regia Autosalubritate în gestiunea unei noi întreprinderi care va asigura locuri de muncă, salarii competitive și va asigura unificarea bugetului pentru combaterea problemei câinilor vagabonzi.

Conform proiectului, noua întreprindere se va ocupa de sterilizarea masivă a animalelor fără stăpân și de adopția acestora, astfel încât municipiul Chișinău să devină un loc sigur, în care cetățenii să nu fie agresați de câinii vagabonzi.

Pentru această întreprindere, Î.M. „Control și protecție a animalelor”, se va cheltui aproximativ 2,5 milioane de lei anual.

Entitatea nou-creată va avea următoarele obiective de bază:
# elaborarea și asigurarea unui plan de comunicare pentru înregistrarea și evidența animalelor domestice;
# elaborarea și asigurarea unui plan de comunicare pe capturarea și întreținerea câinilor vagabonzi, cu scopul de a diminua numărul câinilor vagabonzi de pe străzile capitalei;
# elaborarea politicilor de prevenire a atacurilor de câini pe străzile capitalei;
# sterilizarea masivă a câinilor vagabonzi (aproximativ 3 000 de sterilizări, minimum, pe an);
# elaborarea și propunerea către CMC a acțiunilor pentru izolarea câinilor agresivi din mun. Chișinău;
# elaborarea politicilor de înregistrare a animalelor domestice și prevenirea ca acestea să rămână fără stăpân, dar și alte reglementări necesare pentru buna funcționare a domeniului dat.

Mai multe vedeți în documentul atașat.

Proiectul Comisiei municipale pentru identificarea soluțiilor a fost supus dezbaterilor pe parcursul a două zile. În sala de ședințe au protestat activiștii civici pentru protecția animalelor, care s-au pronunțat împotrivă.

După votul CMC, consilierii din partea PAS au avertizat că vor contesta decizia pe care o consideră „ilegală”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente