‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii vor avea acces la finanțare pentru procurarea panourilor fotovoltaice

Fermierii vor avea acces la finanțare pentru procurarea panourilor fotovoltaice

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) a lansat astăzi, 28 aprilie, un proiect cu un buget de 16 milioane de lei. Fondurile sunt oferite de USAID și Guvernul Suedia prin intermediul proiectului „Tehnologiile viitorului”.

Maxim Popov, Directorul executiv al ADMA, spune că suma maximă oferită per beneficiar va fi de 2,5 milioane de lei, fonduri suficiente pentru acoperirea investițiilor pentru un parc fotovoltaic de 200 kwt. Ulterior, fermierii vor putea aplica la AIPA și obține subvenții de până la 50% din valoarea investiției.

Parcurile fotovoltaice vor putea fi construite pe terenurile agricole.

Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii, a menționat că diversificarea surselor energetice în sectorul agrar este o prioritate, iar pe viitor speră că acest fond va fi majorat.

Doina Nistor, Directorul Proiectului „Tehnologiile viitorului”, a afirmat că trecerea la energia verde este un prim pas pentru ca afacerile din domeniul agricol să devină mai sustenabile.

„În contextul creșterii prețurilor la sursele energetice, acest program este și mai relevant pentru agricultori și procesatorii din sectorul agrar din Republica Moldova”.

Pe plan global, până în 2030, energia fotovoltaică va crește cu până la șase ori. Deocamdată, Moldova înscrie o absorbție mică a acestor tehnologii.

‹ adv ›

Amintim că, despre lansarea programelor de granturi și asistență tehnică pentru sectorul agricol din țara noastră a anunțat Diana Lazăr în cadrul Conferinței AgTech, organizată de Agrobiznes la data de 12 aprilie curent.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii