‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTehnologia de păstrare a florilor. Cerințe și soluții

Tehnologia de păstrare a florilor. Cerințe și soluții

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cererea de flori proaspăt tăiate a făcut necesară dezvoltarea unor metode îmbunătățite de păstrare. Printre diversele dinamici de luat în calcul la depozitarea florilor tăiate, reglarea temperaturii este un factor deosebit de important.

Căldura poate afecta negativ longevitatea plantelor tăiate prin declanșarea ofilirii și putrezirea prematură a plantelor.

Totodată, temperaturile ridicate cresc viteza de respirație a plantelor, ceea ce duce la generarea de gaz etilenă și la generare suplimentară de căldură. Efectul general al acestor evenimente este un debut mai rapid al ofilirii florilor de depozitare.

Cum să păstrați florile tăiate pentru vânzarea cu ridicata?

Perceperea modului în care florarii își păstrează florile proaspete este esențială pentru succesul cultivatorilor de flori și al angrosiștilor. Diferiți factori importanți sunt de luat în calcul în îngrijirea post-recoltare a florilor tăiate.

Retenția de carbohidrați

Rezervele de carbohidrați din majoritatea florilor tăiate se vor epuiza rapid după recoltare. Dacă nu se iau măsuri preventive pentru a încetini rapid acest proces, plantele se vor ofili și vor muri.

O modalitate eficientă de reținere a glucozei și a altor carbohidrați în tulpinile florilor este prin procesul de „pulsare”. Pulsul se face prin scufundarea rădăcinilor florilor tăiate în soluții speciale care sunt de obicei pe bază de zahăr.

‹ adv ›

Rădăcinile plantelor suspendate în aceste soluții timp de câteva ore vor absorbi cantități suficiente de carbohidrați pentru a-și menține rezervele.

Alte soluții care pot fi utilizate în plantele cu flori pulsate includ:

  • Tiosulfat de argint (util în special în plantele pulsatoare sensibile la etilenă)
  • Acid giberelic (previne îngălbenirea frunzelor)
  • Nitrat de argint

Inhibarea etilenei

O altă strategie vitală folosită pentru a păstra florile proaspete este eliminarea etilenei generate atât de respirația plantelor, cât și a gazelor provenite din surse exogene.

‹ adv ›

Gazul de etilenă este dăunător pentru majoritatea speciilor de flori și duce la abscizia petalelor (fărâmare) și ofilirea.

Unele specii de trandafiri, garoafe și delphiniums sunt deosebit de sensibile chiar și la concentrații scăzute de etilenă gazoasă și necesită tehnici speciale de conservare.

Etilena poate fi produsă prin diferite procese, inclusiv respirația plantelor, coacerea fructelor și arderea materialelor organice. Acest gaz nedorit poate fi eliminat folosind diverși inhibitori, inclusiv:

  • Pulsarea cu complecși de tiosulfat de argint
  • Tratament cu inhibitori de etilenă pe bază de gaz

Dacă sunt utilizate corect, aceste tehnici vor elimina eficient gazul de etilenă și vor îmbunătăți durata de depozitare a florilor tăiate.

Temperatura

Ca toate celelalte organisme vii, plantele cu flori suferă procese respiratorii care generează căldură. Reținerea acestei călduri a și fost declarată ulterior drept motiv de ofilirea rapidă a florilor tăiate.

Deși căldura ambientală este ușor de eliminat în majoritatea locațiilor în aer liber, depozitarea florilor în cutii sigilate grăbește rata cu care acestea îmbătrânesc.

Această scădere a longevității se datorează energiei termice reținute în jurul florilor. Drept urmare, florile vor respira mai repede, vor genera mai multă căldură și, prin urmare, vor îmbătrâni mai repede.

Pentru a evita depozitarea florilor într-un mediu cald și dăunător, florarii ar trebui să ia în considerare sisteme de răcire pentru depozitarea florilor.

Răcitoarele florale pot ajuta la menținerea temperaturii ambientale în unitățile de conservare florală în limite acceptabile, asigurându-se astfel că florile rămân proaspete pentru mai mult timp.

Hidratarea și umiditatea necesare la păstrarea florilor

Pentru a vă asigura că florile tăiate durează mai mult, este necesar un nivel ridicat de umiditate.

Saturația aerului ambiant ar trebui să fie în jur de 90-95%. De asemenea, florile tăiate vor necesita o rehidratare adecvată odată ce au fost recoltate.

Pentru a atinge niveluri optime de hidratare, tulpinile florilor trebuie scufundate în apă curată, fără contaminanți care pot afecta curgerea liberă a apei prin ele. Când sunt bine hidratate, florile tăiate își vor păstra prospețimea pentru perioade mai lungi.

Este vital să recunoaștem că prezența bulelor de aer sau a bacteriilor în tulpinile plantelor tăiate poate stagna trecerea apei prin lumenul acestora și această problemă ar trebui abordată în îngrijirea post-recoltare a florilor tăiate.

Cea mai bună temperatură de depozitare a florilor

Decizia celei mai bune temperaturi pentru depozitarea florilor tăiate depinde de speciile destinate conservării.

Pentru majoritatea tipurilor de flori, temperaturile optime de depozitare variază între 0…3°C, în timp ce florile sensibile la frig și florile tropicale trebuie menținute la temperaturi de peste 9°C.

Temperatura atmosferică

În mod ideal, temperatura atmosferică optimă pentru florile tăiate ar trebui reglată îndeaproape.

Condițiile termice din spațiul de depozitare trebuie monitorizate pentru a oglindi îndeaproape temperatura din cutiile de flori tăiate. În cele mai multe cazuri, temperaturile nu trebuie să depășească 7°C.

Temperatura apei

Odată ce florile proaspete au fost tăiate, acestea sunt scufundate în apă pentru a preveni deshidratarea. Pentru majoritatea florarilor, folosirea apei călduțe este ideală.

Cu câteva excepții, hidratarea cu apă caldă este preferabil deoarece moleculele sale sunt mai ușor absorbite de tulpinile florii decât apa rece. În cele mai multe cazuri, cea mai bună temperatură a apei pentru flori este între 35…40°C este satisfăcătoare.

Cum să mențineți temperatura pentru florile tăiate

Atingerea celei mai bune temperaturi pentru florile tăiate se poate realiza în mod satisfăcător cu ajutorul unor răcitoare de mediu și sisteme de răcire cu apă.

Aceste dispozitive pot fi folosite pentru a regla temperaturile la care sunt depozitate și transportate buchetele tăiate, asigurând o durată de valabilitate mai lungă.

Drept urmare, prin vasta sa experiență, compania AUTEHTON recomandă camerele frigorifice special amenajate pentru a păstra florile tăiate și verdețurile pentru aranjamente într-un mediu benefic si necesar florilor tăiate.

Într-o florărie dotată cu cameră frigorifică nu o să vedeți niciodată un trandafir curățat excesiv și nici altfel de flori cu sârme care leagă floarea de tulpină, rareori veți întâlni rebuturi. În plus, florile vor arăta mereu proaspete, iar durată lor de viață va fi maximală.

Datorită pierderilor minime, longevității florilor și fără marfă nevândută în stoc, prețul prestabilit poate fi mult mai scăzut și profitul va crește semnificativ.

Refrigerarea deschisă oferă posibilitatea de a prezenta marfa către clienți direct și deschis și în același timp împiedicând ofilirea prea rapidă a florilor din cauza refrigerării optime.

La ora actuală, o entitate prosperă, a cărei activitate este comercializarea florilor, atât en-gross, cât și cu amănuntul, nu poate să dea randamentul scontat, fără o cameră frigorifică special amenajată pentru depozitarea florilor.

Motivul este simplu, toți comercianții încearcă din răsputeri să prelungească ciclul de viață al florilor cât mai mult, deoarece aspectul estetic al florilor permite diminuarea cheltuielilor logistice și mai ales diminuarea rebuturilor.

Florile depozitate într-o cameră frigorifică se păstrează la temperaturile de +4…+8C°iar pentru iluminare sunt folosite lămpi speciale cu lumină caldă de zi, pentru fotosinteză, care influențează considerabil extensia ciclului de viață al florilor.

Totodată, avem experiența de a monta camere frigorifice în diverse locații restrânse, cât și la parterele blocurilor, unde zgomotul sau factorul de zgomot al unității externe este una dintre cele mai importante caracteristici, și le facem față cu brio, propunem cele mai silențioase soluții.

Drept urmare, Camerele Frigorifice sunt proiectate în funcție de necesitățile clientului, de orice mărimi sau forme, în spații deja existente sau se pot proiecta și executa construcții noi.

AUTEHTON susține Florăriile cu un concept nou în Republica Moldova si România, și anume oferind oportunitatea de a construi Camere Frigorifice cu Refrigerare statică pentru depozitarea florilor, atât tăiate cât și în ghiveci, dar și alte produse din gama florăriilor.

Noi ne asumăm proiectarea, designul, montarea și instalarea, ne ocupăm de reparația și mentenanța unor asemenea camere frigorifice speciale pentru flori.

Camerele frigorifice proiectate de către AUTEHTON timp de zeci de ani impresionează prin tehnologia lor sofisticată, eficiența energetică, acreditările superioare de igienă și ușurința remarcabilă în utilizare și igienizare.

Designul îndeplinește în mod eficient toate criteriile de calitate necesare pentru o depozitare calitativă și cantitativă maximă.

Pereții camerei frigorifice mărginesc direct cu podeaua din oțel inoxidabil izolată termic, ceea ce asigură un standard ridicat de izolare și, prin urmare, un consum mult mai mic de energie, inclusiv poate fi dotată și cu panouri solare, ceea ce ar permite o reducere considerabilă a costurilor de păstrare și o independență de gestiune fenomenală.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›