„Ucraina - gata să facă față unui atac al trupelor rusești în Transnistria”. Zelenski: Suntem conștienți că Rusia încearcă să destabilizeze situația din regiune

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele armate ucrainene sunt la curent cu capacitatea militară a armatei ruse în stânga Nistrului, fiind gata de o posibilă confruntare cu acestea.

Foto: Telegram/VolodimirZelenski

„Președintele Volodimir Zelenski este conștient de faptul că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea Transnistriei. Forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru un posibil atac al trupelor ruse pe teritoriul Moldovei ocupat de aceștia”, arată declarațiile Administrația prezidențiale a Ucrainei.




Consilierul prezidențial ucrainean, Alexei Arestovici, întrebat despre situația din stânga nistrului a declarat că Moldova „poate avea mari neplăceri, iar lucrul cel mai rațional pe care-l poate face este să apeleze la ajutorul Ucrainei și României”.

Ieri, liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, a declarat că „următoarea fază o operațiunii speciale trebuie să se desfășoare luând în calcul și Transnistria”.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Mai exact, acum două zile a avut loc un atac la sediul MGB-ului de la Tiraspol. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața zilei de ieri au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Maia Sandu a convocat ședința CSS și a declarat că ultimele evenimente reprezintă o escaladare a situației și a anunțat măsurile adoptate de Comisie.


Pub