Pericolul de la Cobasna: În caz de deflagrație, puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice, aruncată pe Hiroșima

Informațiile reale despre munițiile din depozitul militar de la Cobasna, cel mai mare din Europa, nu sunt disponibile în spațiul public. Experți de la Academia de Științe au efectuat însă unele analize și estimări, încă în anul 2005, în funcție de datele cunoscute despre conținutul și cantitatea munițiilor depozitate în stânga Nistrului. Astfel, conform studiului AȘM, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice similare celei aruncate peste Hiroșima.

Foto: osce.org

În depozitele din Cobasna se află între 19.000 și 21.000 de tone de muniții, dintre care peste jumătate sunt învechite și nu pot fi folosite sau transportate.

O eventuală explozie a depozitului militar din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de o capacitate de 10 kilotone, care a fost aruncată peste orașul Hiroșima în anul 1945.

O eventuală explozie a depozitelor poate conduce la distrugerea pereților de cărămidă, structurilor de beton armat din localitățile care se află la o distanță de 4,5 de kilometri de epicentru. După explozie se va forma un crater cu o rază de 1,5 kilometri și cu o adâncime de 75 de metri. Cu toate acestea, în condițiile în care în Cobasna se află într-un mediu rural, raza de acțiune a exploziei poate ajunge la 40-50 de kilometri, inclusiv până la Orhei. De aceea, efectele exploziei pot fi comparate cu prejudiciile aduse de un cutremur de 7-7,5 grade.

Experții au subliniat că o explozie a depozitului de muniții din satul Cobasna va conduce la afectarea populației, la o catastrofă umanitară și ecologică în regiunea de nord-est a Republicii Moldova și pe teritoriul Ucrainei pe o suprafață de la 500 până la 3000 de kilometri pătrați.

Reciclarea și evacuarea armamentului este în acest caz singura posibilitate de a preveni orice explozie spontană a munițiilor ce se află în depozitele militare din Transnistria.

În anul 2000, în depozitele rusești din Cobasna se aflau aproximativ 42.000 de tone de arme și muniții, ceea ce înseamnă în jur de 2500 de vagoane de gloanțe, obuze, grenade și proiectile aeriene.

Primele muniții au fost depozitate în Cobasna în anul 1940, iar după crearea districtului militar vestic, URSS a înecput să țină acolo o rezervă strategică de arme. La sfârșitul anilor 1990, când s-a pus problema privind evacuarea armamentului din statele Pactului de la Varșovia, aici au fost aduse munițiile din fosta RDG, din Ungaria, Cehoslovacia. Depozitele, erau sub controlul de facto a trupelor rusești. Republica Moldova nu controlează teritoriul Transnistriei ocupate începând cu anul 1992.

Începând cu anul 2000 până în anul 2004, din Transnistria au fost evacuate și distruse circa 50% din muniții, armament și tehnică militară. Potrivit unor estimări ale experților, în depozitele din Cobasna se află între 19.000 și 21.000 de tone de muniții, dintre care 57% sunt învechite și nu pot fi folosite sau transportate. Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a declarat că distrugerea acestor muniții poate fi realizată pe poligoanele militare din Republica Moldova cu suportul tehnic și material al SUA și OSCE.

Evacuarea munițiilor poate fi realizată prin trei căi: pe cale maritimă, prin intermediul portului moldovenesc de la Giurgiulești, pe cale aeriană prin intermediul aerodromului din Mărculești și pe cale terestră, printr-un coridor verde pe teritoriul ucrainean.

Presa din regiunea transnistreană, dar și cea rusă a anunțat astăzi dimineață despre împușcături înregistrate în perimetrul depozitului cu muniții de la Cobasna.

Tiraspolul acuză Ucraina că a lansat drone, noaptea trecută, peste Cobasna, apoi a tras în direcția Transnistriei.

Cobasna este la 2 kilometri distanță de granița cu Ucraina. Acolo se află unul dintre cele mai mari depozit cu muniții, ce aparțin Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice.

Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis dosar penal pe acest caz.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.


Pub