Guvernul a rămas pe poziții: Va compensa 30% din acciza la motorină pentru fermieri și nu 100%, cum au cerut aceștia

200 milioane de lei vor fi alocate producătorilor agricoli, din bugetul de stat, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi, Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar. Potrivit documentului, accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100 mii de lei anual per beneficiar.

Foto: UNIMEDIA

Eligibili pentru compensație sunt toți producătorii agricoli, atât din sectorul vegetal, cât și din cel zootehnic. Pentru a beneficia de suportul financiar, agricultorii trebuie să respecte câteva condiții: să fie înregistrați nu mai târziu de data depunerii cererii de solicitare a compensațiilor, să dețină legal terenurile agricole, exploatațiile agricole să fie cu termenul de funcționare utilă, iar motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole.

Dosarele de solicitare a compensației vor fi depuse de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Necesitatea aprobării Regulamentului este fundamentată de contextul regional, care a determinat creșterea prețurilor la produsele agricole și dublarea prețului la motorină.

Agricultorii au cerut, în repetate rânduri, guvernării să vină cu ajutor substanțial, după ce prețurile la motorină au luat-o razna în ultimele luni. Fermierii au înaintat și ultimatum, amenințând cu proteste, dacă Guvernul va refuza, inclusiv, să compenseze 100% din acciza la motorină.

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a anunțat pentru mâine noi scumpiri pe piața carburanților. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 va costa mâine 27, 22 lei, cu 5 bani mai mult decât astăzi, iar motorina - 27,09 lei, cu 13 bani mai scump.


Pub