Ei sunt îngrijorați, iar noi să fim calmi. Cronologia reacțiilor la exploziile din regiunea transnistreană

Tensiunile din regiunea transnistreană cresc în ultimele zile, Ucraina și Rusia fac schimb de acuzații, iar Maia Sandu și Vadim Krasnoselski cheamă lumea la calm.

25 aprilie 

Luni, la sediul așa-zisului minister de securitate (MGB) din regiunea transnistreană s-au produs mai multe explozii. Una dintre ele s-a produs și asupra unei unități militare din satul Parcani. 

Evenimentul a avut după trei ore după ce Andrei Rudenco, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a declarat că „Moscova nu vede niciun risc pentru cetățenii ruși din regiunea transnistreană”. Asta după ce, anterior, Ministerul Apărării al Rusiei spunea că populația vorbitoare de limbă rusă din stânga Nistrului este oprimată. 

Așa numitele autorități din regiune au anunțat că nu au fost înregistrate victime, iar incidentele sunt investigate. Milițienii au fost puși să supravegheze instituțiile importante ale regiunii. 

Întrebată dacă reprezentanții Tiraspolului au fost contactați prin intermediul canalelor din cadrul Biroului pentru Reintegrare, comunicatoarea Executivului Anastasia Taburcean a spus pentru Agora că  „sunt în discuții și acumulare de date și informații”.

26 aprilie 

Marți, au fost distruse două antene a centrului de radio și televiziune din localitatea Maiac, care ar fi aparținut Federației Ruse. 

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene, a chemat oamenii să-și păstreze calmul, a instituit cod roșu de „pericol terorist” pentru 15 zile, motiv pentru care a anunțat că este anulată parada de 9 mai, și a anunțat despre investigarea cazurilor.

Același lucru l-a făcut și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), care a anunțat că „monitorizează situația și culege informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova”. De asemenea, SIS a îndemnat societatea să-și păstreze calmul și să se abțină de la distribuirea de informații din surse neverificate, în special a celor care incită la ură și război. 

După o ședință cu Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu a declarat că „anumite forțe pro-război” din stânga Nistrului sunt interesate în destabilizarea situației. „Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor… Autoritățile urmăresc cu precauție și vigilență teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre de la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forțe din interiorul regiunii, interesate în destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu. 

Președinta a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

Biroul politici de reintegrare și-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea în legătură cu atacul la sediul „structurii de securitate” de la Tiraspol. Potrivit Biroului, scopul incidentului e „de a crea pretexte pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale”.

Misiunea OSCE a condamnat încercările de destabilizare a situației în Zona de Securitate și în regiunea transnistreană și a chemat toate părțile să mențină calmul și să se abțină de la orice acțiuni ce ar putea submina încrederea și stabilitatea pe ambele maluri ale Nistrului.

27 aprilie 

Astăzi, s-au auzit trei împușcături în apropiere de localitatea Cobasna, unde se află depozitul de armament cu muniții încă din al Doilea Război Mondial. După câteva ore de la incident, Comisia Unificată de Control a declarat că, de fapt, cele trei focuri de armă au fost lansate în afara Zonei de Securitate, la doi kilometri de satul Cobasna, pe teritoriul ucrainean. În urma acestor incidente, nicio persoană nu a avut de suferit. 

Vitalii Ignatiev, așa numitul ministru al afacerilor externe a regiunii transnistrene,  a catalogat declarațiile făcute de Maia Sandu, cu privire la implicarea unor grupări interne, drept afirmații nefondate. „Am fost surprinși să auzim poziția președintei Republicii Moldova care a afirmat că actele teroriste ar fi rezultatul unor contradicții interne din regiune. Aceasta este o prostie flagrantă”, a menționat acesta.

Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării, a declarat în cadrul unui interviu pentru canalul Current Time că atacurile din ultimele zile sunt „provocări ce pot fi comparate cu năzbâtiile unor copii: au tras spre clădirea MGB, când acolo nu era nimeni”

Între timp, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de organizarea provocărilor din regiunea transnistreană. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.