Ce avere are regele Spaniei Felipe al VI-lea? Cum a câștigat banii

27 Apr. 2022, 16:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2022, 16:20 // Au Bani //  MD Bani

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, deţine 2,6 milioane de euro, a anunţat palatul regal, în contextul în care guvernul socialist de la Madrid se pregăteşte să adopte reguli menite să consolideze „transparenţa” casei regale, informează AFP.

Afacerile fostului rege Juan Carlos au afectat imaginea monarhiei şi l-au determinat pe Felipe al VI-lea să se distanţeze, retrăgând, în martie 2020, renta sa anuală de aproape 200.000 de euro şi anunţând că va renunţa la moştenire.

Umbrită de scandalurile şi dezvăluirile despre viaţa sa fastuoasă, regele Juan Carlos, figura centrală a tranziţiei democratice din Spania după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975, a fost constrâns să abdice în 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea.

Marţi, premierul socialist Pedro Sanchez urmează să adopte prin decret noi reguli destinate să consolideze „transparenţa, responsabilitatea şi eficienţa” regatului spaniol, „în conformitate cu principiile enunţate de către regele” Felipe al VI-lea, scrie WallStreet.ro.

În ajunul introducerii acestor noi măsuri, palatul regal a dorit să reamintească faptul că Felipe al VI-lea a adoptat „calea modernizării regatului, pentru a arăta că este demn de respectul şi încrederea cetăţenilor”.

„Majestatea sa Regele, ghidat de spiritul angajamentului său cetăţenesc, merge astăzi dincolo de responsabilităţile sale constituţionale luând decizia personală de a-şi face publică averea”, a anunţat palatul regal într-un comunicat.

Cea mai mare parte a averii regelui, în jur de 2,3 milioane de euro, este reprezentată de depozite în conturi de economii din veniturile sale în ultimii 25 de ani, ca prinţ de Asturia şi, ulterior, din 2014, ca rege. Restul sunt opere de artă şi bijuterii.

Juan Carlos este suspectat că a concentrat o avere ocultă în străinătate, în special graţie relaţiilor sale apropiate cu monarhiile din zona Golfului. În pofida închiderii anchetelor judiciare care l-au vizat în Spania, Juan Carlos a ales să rămână la Abu Dhabi, unde s-a refugiat.

În decembrie, justiţia elveţiană a clasat ancheta privind averea fostului suveran spaniol în Elveţia, dintre care 100 de milioane de dolari viraţi de Arabia Saudită.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău