Kremlinul consideră „provocatoare” declaraţia lui Arestovici, ce a sugerat că poate rezolva problema transnistreană

27 Apr. 2022, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2022, 17:54 // Actual //  Lupu Eduard

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat miercuri drept „destul de provocatoare” declaraţia consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, care a spus Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, relatează RIA Novosti.

Întrebat despre situaţia din stânga Nistrului, Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a declarat că Moldova „poate avea mari neplăceri, iar lucrul cel mai raţional pe care-l poate face este să apeleze la ajutorul Ucrainei şi României”.

„Aici trebuie să spunem că R. Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană”, a declarat Arestovici într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live.

„În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa-zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face R. Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor”, a sugerat consilierul preşedintelui Zelenski.

Declaraţia sa survine după seria de atacuri cu autor necunoscut care au avut loc în ultimele zile în Transnistria. Un prim atac, cu aruncătoare de grenade, a avut loc luni asupra ministerului securităţii transnistrean. Marţi au fost atacate două antene radio-TV, o unitate militară şi aerodromul militar de lângă Tiraspol. Autorităţile separatiste transnistrene au anunţat miercuri că în timpul nopţii au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna, unde se află un mare depozit de armament şi muniţii din perioada sovietică. Potrivit politics.md, autorităţile de la Chişinău au confirmat că s-au auzit focuri de armă, dar la graniţa cu Ucraina, la circa doi kilometri de respectivul depozit.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău