Moldova, șantajată de rușii de la Cuciurgan! Au umflat prețul energiei până la cer. Maia Sandu: Profită de situație

27 Apr. 2022, 22:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2022, 22:11 // Actual //  Lupu Eduard

Pe partea aprovizionării cu energie electrică e o problemă complicată. Guvernul a lansat licitația, iar ofertele nu sunt bune, sunt scumpe. Pornim de la niște locuri concrete care au consecințe foarte concrete pentru oameni și noi încercăm să găsim cea mai bună soluție. Soluții bune nu sunt pentru că nu au fost construite alternative la timp, pentru că suntem într-o situație în care prețurile au luat-o razna din cauza acestui război. Efectele le resimt oameni cu venituri mici și țările ca noi – sărace, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Cel mai mic preț oferit este 96 USD pentru un megawatt de cele două companii participante la licitație.

Astea sunt ofertele pe care la avem astăzi. Alegerea nu este mare și prețul este o problemă după care mai sunt și problemele cu cine sunt proprietarii companiilor. Acum toți miniștrii Energiei și Economiei ar trebui să întoarcă salariile pe care le-au ridicat, în condițiile în care nu au construit o linie de interconectare cu România să nu fim dependenți de Tiraspol sau alte companii”, a punctat Maia Sandu.

Potrivit președintei, Guvernul a discutat și cu companiile din Ucraina, dar acestea oferă un preț de două ori mai mare față de ce avem astăzi și asta este o problemă. Totodată companiile serioase nu pot asigura echilibrarea. Guvernul încearcă să găsească o soluție, dar datele problemei sunt complicate.

Până la darea în exploatare a liniei de interconectare cu România suntem puși într-o situație dificilă, cu prețuri mai mari și amenințați de incertitudine. Cei de la Cuciurgan încearcă să facă un ban pe costul energiei livrate înțelegând care este situația din Republica Moldova”, a explicat Maia Sandu.

În contextul incertitudinii ce domină pe piaţa energetică a Republicii Moldova Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis în data de 26 aprilie să modifice de urgenţă Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022. Astfel în Pct. 4 din Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022 sintagma 26 aprilie 2022 se înlocuieşte cu 28 aprilie 2022 inclusiv.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 14:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 14:08 // Actual //  Lupu Eduard

Importurile Europei de îngrășăminte, din Rusia, au atins din nou un maxim, în ciuda sancțiunilor, potrivit RIA Novosti.

În luna februarie, Uniunea Europeană a achiziționat 521,3 mii de tone de îngrășăminte rusești, pentru care a plătit 167 de milioane de euro, adică cu 16 la sută mai mult decât în ​​ianuarie. De asemenea, Belgia, România, Bulgaria și Germania au crescut semnificativ achizițiile de îngrășăminte rusești.

În plus, Polonia rămâne cel mai mare importator, cumpărând îngrășăminte în valoare de 44 de milioane de euro, cel mai mare din decembrie 2021.

Potrivit publicației, Rusia este cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte cu azot, potasiu și fosfat, furnizând peste 30% din piața europeană.

Pentru a crea o alternativă, compania lituaniană Achema plănuiește să-și construiască propria fabrică pentru a produce îngrășăminte cu azot granular, iar compania poloneză Orlen este gata să investească în producția de îngrășăminte. Aceste proiecte vor fi implementate pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău