Comuna Sipoteni este aproape de ucrainenii refugiați

BubuliciD-6629
Foto: PNUD Moldova

Unii oameni apar în viață ca o binecuvântare, alții – pentru a-ți da o lecție. Este și cazul băștinașilor din comuna Sipoteni, raionul Călărași, care au primit refugiații ucraineni în localitate și învață din experiența lor. Fluxul de refugiați a fost o provocare mare atât pentru primăria comunei Sipoteni, cât și pentru Asociația „Baștina –Sipoteni”. Însă, împreună cu tinerii voluntari din Asociația de băștinași Junior, s-au isprăvit cu misiunea grea de a-i face pe ucraineni să se simtă ca acasă, să aibă parte de confort și căldură.

Încă din primele zile ale războiului, comunitatea locală nu a stat indiferentă față de necazul vecinilor, fapt pentru care au început să posteze anunțuri pe pagina comunei cu privire la posibilitatea cazării refugiaților în casele localnicilor. Apoi s-au mobilizat pentru a colecta rapid produsele necesare și a le oferi ajutor ucrainenilor.

Cu suport au contribuit și prietenii comunei de la Freiwillige Feuerwehr Bühl, pompierii voluntari din Germania care au trimis saltele, așternuturi, paturi și obiecte de igienă.

Activități interactive organizate pentru refugiați

Pentru a le ușura suferința și dorul de casă, comunitatea gazdă a decis să organizeze o serie de activități interactive pentru refugiații sosiți la Sipoteni.

De Ziua Internațională a Femeii, a fost organizat un concert unde piesele interpretate de către artiști au reușit să cucerească femeile prezente la eveniment și să atragă ropote de aplauze din partea lor. La final, femeile au primit în dar câte o floare.

Serate de film, meciuri de fotbal, partide de tenis, șah și dame sau monopoly au fost organizate cu mult drag de către Asociația tinerilor voluntari din localitate, care și-au dedicat weekend-urile pentru a le aduce un strop de speranță și bucurie ucrainenilor.

„În cadrul acestor activități, dar și timpului liber petrecut cu ei, am învățat multe lucruri utile de la ucraineni și am împărtășit experiențele noastre comune. Mi-am făcut prieteni noi din țara vecină, iar zâmbetele și starea lor de spirit mi-au demonstrat că ei apreciază tot ceea ce organizăm pentru ei și se simt bine la Sipoteni, chiar dacă le este dor de casă. Faptul că îi vedem mulțumiți ne aduce o mare satisfacție”, spune Ionela Guci, voluntară în cadrul Asociației de băștinași.

PIZZA pentru toată lumea!

Una dintre cele mai interesante activități a fost mobilizarea refugiaților, dar și a băștinașilor de a participa la un masterclass de preparare a pizzei. Lucrând cot la cot, cei prezenți la masterclass, au îmbinat cu succes imaginația și arta culinară.

De la mic la mare, cu toții s-au implicat activ în prepararea pizzei: începând de la pregătirea ingredientelor necesare pentru pizza, coacerea la cuptor și desigur, savurarea pizzei – proces care i-a încântat atât pe micuții bucătari, cât și pe adulții gurmanzi.

„A fost o activitate destul de reușită și interesantă pentru toată lumea. S-a simțit spiritul de echipă, cât și bucuria adusă refugiaților. Pentru ei a fost o oportunitate de a uite pentru câteva clipe de grijile pe care le au acum. Tot ce ne dorim este să lăsăm o amprentă bună în inimile refugiaților, iar atunci când o să se reîntoarcă acasă, să își aducă aminte cu drag de localitatea Sipoteni și oamenii generoși de aici”, a menționat primarul comunei Sipoteni, Vasile Rață.

Activitățile au fost organizate de către AO „Baștina-Sipoteni” în parteneriat cu Primăria din localitate, cu suportul financiar al Guvernului Elveției oferit în cadrul proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”.

Până în prezent, la Sipoteni a fost oferit ajutor și organizate diverse activități interesante pentru peste 50 de refugiați ucraineni.

*Inițiativa „Fotograf pentru pace” care surprinde comunicarea dintre refugiați și comunitatea-gazdă, este parte a Grupului „Localitatea mea pentru pace”, creat de Asociațiile de băștinași din țară cu suportul proiectului Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, Biroului Relații cu Diaspora și Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru a susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților în cadrul campaniei ”Moldova pentru pace”.

Imaginile au fost surprinse de tinerii juniori din localitate, sub ghidarea profesioniștilor din domeniul fotografic, într-un mod corect, cu respectarea demnității umane a refugiaților.

Oanța Natalia, membră junioară a Asociației de băștinași din Sipoteni

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente