Un spital bombardat, femei violate, cadavre pe străzi. Cele mai importante evenimente din a 63-a zi de război

ucraina
Foto: УНИАН

Astăzi este a 63-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 În Luhansk a fost bombardat un spital. O femeie a murit, iar mai mulți doctori sunt răniți. Informația a fost comunicată de șeful administrației regionale. Acesta a mai adăugat că, în teritoriile ocupate din regiune, armata rusă își bate joc de civili, violează femei. Pe străzile localităților stau o grămadă de cadavre care nu pot fi evacuate din cauza bombardamentelor.

🟣 Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a condamnat declarațiile Ungariei cu privire la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Încercarea Budapestei de a-și spune poziția cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei în contextul discuțiilor cu UE privind statul de drept este inadecvată și inacceptabilă”, a subliniat reprezentantul Ministerului de Externe din Ucraina pentru unian.net.

🟣 Putin amenință cu „lovituri fulger” pe cei care se vor implica în războiul din Ucraina, pe care îl numește „operațiune militară”.

Dacă cineva dorește să intervină din exterior în situația din Ucraina și să creeze o amenințare strategică, atunci loviturile vor fi fulgerătoare, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, la o ședință a Consiliului Legislatorilor, transmite agenția rusă de știri RIA.

El a subliniat că țara are toate instrumentele pentru asta, cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda acum. „Dar nu ne vom lăuda. Le vom folosi dacă este necesar. Și vreau să știe toată lumea despre asta.”

🟣 Autoritățile din Ucraina au anunțat despre răpiri în masă ale bărbaților de vârstă militară în teritoriile ocupate de armata rusă.

🟣 În Bucea, ocupanții ruși au ucis localnicii conform unor liste întocmite. Potrivit primarului orașului, listele celor care urmau să fie împușcați au fost întocmite nu de ruși, ci de unul dintre colaboratorii locali.

🟣 Rusia și-a numit o conducere proprie în regiunea Herson.

„Oleksandr Kobeț a devenit noul șef al Hersonului, fostul primar Kolâhaev nu a vrut să coopereze. Regiunea va fi condusă de Volodâmâr Saldo”, a comunicat pentru RIA administrația civilo-militară rusă instalată în oraș.

🟣 Astăzi, Odesa a fost atacată cu trei rachete. Nu au fost înregistrate victime. Informația a fost comunicată de guvernatorul regiunii Odesa, Maksâm Marcenko.

🟣 Activiștii de la Kiev au făcut apel la comunitatea mondială cu o cerere de a salva militarii și civilii ucraineni de încercuirea invadatorilor din Mariupol. În special, participanții au cerut să fie organizat un coridor umanitar cu participarea delegațiilor străine și să evacueze ucrainenii, transmite unian.net.

🟣 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns la Kiev. Acesta urmează să se întâlnească cu Zelenski. Anterior, acesta a avut o întâlnire cu Putin.

🟣 Volodâmâr Zelenski a fost invitat să participe la Summitul G20 din luna noiembrie. Întâlnirea liderilor statelor cu economiile dezvoltate G20 va avea loc pe 15 și 16 noiembrie la Bali.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.30

🟣 Armata rusă a pierdut 22 400 de soldați de la începutul războiului, anunță Ministerul Apărării din Ucraina.

🟣 Polonia și Bulgaria au acuzat Moscova de șantaj după ce Gazprom a declarat că a întrerupt exporturile de gaze către cele două țări.

🟣 Rusia a sancționat 287 de membri ai parlamentului britanic, anunță Ministerul de Externe rus, transmite CNN.

🟣 Ministerul Apărării din Federația Rusă anunță că în timpul nopții au lovit 573 de ținte pe teritoriul Ucrainei, printre care și un depozit de armament din regiunea Zaporijjea, unde s-ar fi aflat „arme furnizate de SUA și de țările europene”, scrie tass.ru.

🟣 217 copii au decedat, iar 393 au fost răniți de la începutul războiului în Ucraina, anunță Procuratura Generală din Ucraina.

🟣 Soldații ruși au folosit gaze lacrimogene și fumigene pentru a dispersa un protest la Herson. Patru oameni au fost răniți, anunță presa ucraineană Insaider Ukraina.

🟣 Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Oleski Arestovâci, a declarat într-un interviu că Republica Moldova poate solicita ajutor Ucrainei în vederea soluționării conflictului din regiunea transnistreană. Mai multe detalii citiți aici.

 Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Ucraina susține că podul de la Bugaz (Zatoka), care face legătura cu Odesa, a fost atacat din nou cu rachete. Armata rusă a tras pentru a doua oară cu rachete în podul rutier-feroviar de peste limanul Nistrului din golful regiunii Odesa, a anunțat președintele Consiliului de administrație al S.A. „Ukrzaliznâțea” Oleksandr Kamâșin.

„Astăzi, la ora 6.45 au avut loc tiruri de rachete repetate pe același pod peste limanul Nistrului din regiunea Odesa. Nu sunt feroviari răniți. Vom putea stabili gradul de deteriorare a infrastructurii după încheierea raidului aerian”, anunță oficialul ucrainean.

🟣 Aproximativ 1 300 de rachete au fost lansate către Ucraina din 24 februarie, iar același număr rămâne în arsenalul Federației Ruse, informează Ministerul Apărării al Ucrainei, potrivit UNIAN.

🟣 Germania va livra Ucrainei blindate Gepard, un sistem de apărare antiaeriană care face parte din stocurile industriei de apărare germane, potrivit Reuters.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva țintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, cât și a țintelor terestre.

🟣 Comandamentul Operațional „Sud” din Ucraina a anunțat că forțele armate ucrainene au lansat o lovitură puternică asupra pozițiilor inamice de pe Insula Șerpilor, distrugând un centru de comandă al rușilor și un sistem de rachete antiaeriene Strela-10. Militarii ucraineni mai menționează că trupele ruse au încercat să avanseze spre regiunea Nicolaev, dar nu au avut succes, suferind pierderi semnificative. În cursul zilei de marți, rușii au pierdut în zona respectivă 16 soldați, un tanc și patru vehicule.

🟣 După Polonia, Gazprom va suspenda începând de miercuri livrările de gaze către Bulgaria, au anunțat autoritățile Bulgariei precizând că s-au pregătit pentru această situație. „Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a precizat Ministerul bulgar al Economiei.

🟣 În această dimineață a fost auzită o serie de explozii în regiunea rusă Belgorod (la 70 km NE de Harkiv), lângă granița cu Ucraina. Potrivit guvernatorul regional, un depozit de muniții a luat foc.

 

🟣 Armata rusă a preluat controlul asupra mai multor așezări din regiunile Harkiv și Luhansk, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În regiunea Harkiv, inamicul a capturat periferia de nord-est a așezării Velâka Komâșuvaha și a preluat controlul asupra satului Zavodî.

În zona Lâman, invadatorii ruși au capturat satul Zaricine. În direcția Severodonețk, invadatorii au preluat controlul asupra Novotoșkivske.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente