‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSergiu Popa: Livezile din nordul țării au fost afectate de îngheț: până la 100%...

Sergiu Popa: Livezile din nordul țării au fost afectate de îngheț: până la 100% din muguri la cais și 70% la cireș

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Înghețurile de primăvară nu au ocolit, nici în acest an, livezile de cireș, prun, cais. Astfel că, producătorii din regiunea de nord a țării au spus că temperaturile negative, care s-au înregistrat săptămâna trecută, au afectat inclusiv și livezile de măr.

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Popa, expert în pomicultură, a confirmat faptul că în unele livezi pagubele produse de înghețuri au afectat în proporție de până la 100% organele florale a pomilor de cais.

Potrivit expertului, au fost afectate și livezile de cireș în proporție de până la 70 la sută.  

„În baza apelurilor pe care le avem de la producătorii agricoli din țară, constatăm că cea mai afectată zonă este regiunea de nord, unde în perioada 19-21 aprilie s-au înregistrat temperaturi negative pe timp de noapte. În raioanele Briceni, Ocnița până la Glodeni au fost temperaturi de până la -8°C.

Respectiv, au fost afectate speciile care sunt mai sensibile și sunt într-o fază mai avansată de dezvoltare a aparatului generativ, a florilor. Unele livezi de cais au  fost afectate 100%, cireșul – 70%, sunt unii producători care au menționat că și plantațiile de măr au fost afectate în proporție de 60%. În zona de nord, situația nu este prea bună”.

Pentru a preveni pagubele produse de înghețurile de primăvară, Sergiu Popa recomandă, în primul rând, alegerea corectă a terenurilor pentru înființarea plantațiilor pomicole.

„Cu cât plantația va fi amplasată mai sus cu atât va fi expusă mai puțin la aceste intemperii. Cu toate că, dacă se înregistrează temperaturi mai mari de -8°C, chiar  și livezile amplasate mai sus vor fi afectate. O măsură importantă, pe care trebuie să o respecte pomicultorii, este pregătirea pomilor pentru iernare, realizarea lucrărilor pentru ca primăvara să avem o dezvoltare normală a mugurilor generativi. În cazul în care primordiile florale nu sunt formate normal, iar floarea nu are putere de menținere și o durată mai îndelungată de polenizare, va fi mai sensibilă la temperaturile scăzute”.

La fel, este important de realizat diferite lucrări care ar întârzia intrarea pomilor în vegetație cum ar fi tăierea mai târzie, stropirea pomilor cu apă de var, tratarea pomilor cu bor în toamnă și în prima fază de vegetație, primăvară. 

„În plus, există și alte măsuri pe care le efectuează producătorii ce dețin plantații pomicole cum ar fi perdele de fum, utilaje moderne de tip Frost Buster, instalarea ventilatoarelor de dimensiuni mari. Totuși, cea mai utilă metodă de protecție contra înghețurilor sunt irigările prin aspersiune. Cu toate că, la temperaturi de -8°C nicio procedură amintită mai sus nu o să protejeze 100% livada. Cel mai important este amplasarea corectă a plantației și alegerea soiurilor rezistente la temperaturi scăzute”. 

Ion Jornea, producător din raionul Fălești, ne-a comunicat că livezile de cireș au fost afectate în proporție de 70-80%, iar cele de prun 100%.

„Cu părere de rău, în anul curent înghețurile au afectat foarte mult plantațiile pe care le avem. Cred că vom avea puțină roadă, cel puțin noi cei din zona de nord, la sud au fost afectați mai puțin”.

‹ adv ›

Și Denis Vornices, producător din raionul Briceni a spus că livezile de măr au fost afectate circa 70%, cireș 25%.

„Așteptăm că și în luna mai să avem înghețuri, de obicei în această perioadă se înregistrează temperaturi de până la -4°C. Va trebui să lucrăm cu Frost Buster, să creăm perdele de fum. Pe 18 aprilie au fost -2..-4°C, iar pe 19 aprilie -7°C”. 

Menționăm că, în ultimii ani, sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai sunt perioade foarte capricioase din punct de vedere climatic. 

Vedeți aici cum protejăm culturile de brumele şi îngheţurile de primăvară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›