Violurile, parte a strategiei militare ruse? Ce ne arată istoriile tragice din Ucraina

sursa: AFP

La începutul lunii martie autoritățile de la Kyiv au anunțat că armata rusă bombardează obiective de infrastructură civilă și ucid civili, comit acte de tâlhărie și violuri. După eliberarea mai multor localități cum ar fi Bucea sau Irpin, informațiile despre violurile comise de militarii ruși au făcut înconjurul lumii. Procuratura Generală din Ucraina a anunțat deja că a început să investigheze primul caz, iar voluntarii și anchetatorii ucraineni transmit informații despre cazurile de viol Curții Penale Internaționale. Procurora Generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat tranșant că violența sexuală constituie o armă în acest război. 

În acest articol am încercat să aflăm ce îi face pe militarii ruși să comită astfel de crime, dacă violurile fac parte din strategia militară a armatei ruse și care sunt șansele ca agresorii să fie aduși în fața instanței

„Sunt multe, îngrozitor de multe violuri”

Pe 22 martie, Irina Venediktova a anunțat că Procuratura din regiunea Kiev a reușit să identifice un militar din armata rusă, care, după ce a ucis un civil, a violat-o pe soția acestuia. Oamenii legii l-au anunțat în urmărire, iar instanța a emis o decizie de reținere.

Cazul din localitatea Șevcenkovo, raionul Brovarî a fost descris de reporterii The Times, care au vorbit cu victima. Ea le-a povestit că doi militari ruși i-au împușcat soțul în ograda casei, iar apoi au intrat în locuință. 

În luna aprilie, Venediktova a declarat că nu toate victimele violului au raportat oamenilor legii ce li s-a întâmplat, pentru că le este frică să vorbească despre asta chiar și cu vecinii lor.

„Potrivit informațiilor operaționale, sunt multe, îngrozitor de multe violuri. Toate cazurile vor fi investigate după eliberarea teritoriilor. Când victimele violenței vor putea vorbi cu reprezentanții organizațiilor publice, medicii, ele vor merge deja la procurori”, a spus Venediktova.

Imediat după aceasta, Avocata Poporului Liudmila Denisova a oferit detalii despre cazurile de viol din Ucraina. Ea a anunțat că 25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost violate sistematic de ruși timp de 25 de zile într-un subsol din localitatea Bucea, regiunea Kyiv. Nouă dintre ele au rămas însărcinate. „Soldații ruși le-au spus că le vor viola până în punctul în care nu vor mai dori să aibă contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica să aibă copii ucraineni”, a declarat Denisova. 

Avocata Poporului a mai povestit și despre un apel al unei femei de 25 de ani care a spus că sora ei de 16 ani a fost violată în stradă chiar în fața ei. „Ea a povestit că militarii ruși țipau că «asta se va întâmpla cu fiecare prostituată nazistă» atunci când o violau pe sora ei”, a spus Denisova.

Potrivit Avocatei Poporului, pe lângă cazurile de mai sus sunt documentate și următoarele cazuri:

  • O fată de 14 ani din Bucea a fost violată de 5 militari rușii, acum ea este însărcinată;
  • Un băiețel de 11 ani din Bucea a fost violat în fața mamei sale, femeia a fost legată de un scaun să privească;
  • O tânără de 20 de ani din Irpin a fost violată de trei ocupanți 

Unul din cele mai recente cazuri raportate a avut loc în regiunea Kyiv. Militarii ruși au violat nu numai femei și copii, ci și un bărbat, a anunțat  primarul orașului Bucea Anatoli Fedorciuk. „Numărul femeilor care au avut de suferit este mare, din păcate. Voi spune mai multe: orășelul Vorzel (n.red. reg.Kyiv), sanatoriul de copii din localitate, a fost violat un paznic. Vorbesc despre asta pentru că el nu mai este. După toate aceste batjocuri, el nu a mai rezistat și a murit”, a spus Fedorciuk.

„Violența sexuală – armă pentru răspândirea sau diseminarea fricii”

Psihologa/psihoterapeuta Cornelia Adeola spune că violența sexuală pe timpul războiului nu este despre plăcerea sexuală. „Întotdeauna este despre dominare și putere și, de obicei, se folosește ca armă pentru răspândirea sau diseminarea fricii”, spune psihologa. 

Experta precizează că violență sexuală a fost mereu folosită în conflictele armate atât  contra femeilor, cât și contra copiilor și bărbaților. Totuși, numărul primelor este de obicei mai mare. Mai mult, potrivit Corneliei Adeola, violatorii nu își aleg victimele după anumite criterii, singurul criteriu este ca victima să fie cât mai vulnerabilă și cât mai ușor de dominat. 

La fel, violarea civililor este o modalitate de a afecta starea emoțională a armatei adversare. „Cu cât mai multă frică este diseminată în comunitatea în care are loc conflictul armat, cu atât mai ușor este să manipulezi starea psihologică și morală a celor care se află pe câmpul de luptă.”

Un alt fenomen care îi motivează pe militari să participe la astfel de crime este necesitatea de aparține grupului. „Fie o să fii ca toți, fie ai să suferi tu. Și atunci foarte multă lume pur și simplu acceptă acest fel de comportament, pentru că este de asemenea  și un moment de impunere în care tu trebuie să fii că toți, trebuie să corespunzi”,  explică Cornelia Adeola. 

Psihologa mai atenționează că oamenii reacționează foarte diferit în situații de stres extrem – în anumite cazuri se activează cele mai ascunse și cele mai urâte laturi a ființei umane. „Sunt foarte mulți oameni care ar putea să aibă fantezii sexuale legate de violență, dar în condiții pașnice niciodată să nu le aplice, să nu le încerce. În situația de război însă sunt create toate condițiile ca lucrurile astea să devină realitate”, spune ea. Totodată, potrivit ei, astfel de persoane au caracteristici abuzive active sau pasive pe timp pace. „Dar sunt și cazuri în care pur și simplu oamenii sunt impuși să facă asta ca să fie că toți”. 

Violurile, parte din strategia militară?

„Eu nu pot să afirm că violența sexuală face parte din strategia militară a rușilor, pentru că în niciun document oficial al Federației Ruse nu e trecut ca fir roșu astfel de acte ca o strategie militară”, spune fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. 

Militarul a atenționat că nesancționarea violenței sexuale în timpul războiului duce la creșterea ei în amploare și a admis că acest fenomen vine ca o reacție la mediul în care militarii ruși se dezvoltă și se educă. Cu alte cuvinte, sistemul rus naște monștri. 

Conform Legii Marțiale, militarii ruși care au violat civili ar trebui să fie judecați de Procuratura militară rusă. „Dacă ești înrolat și porți uniformă militară, ești sub conducerea militară, toate antecedentele pe care le-ai comis sunt examinate de tribunalele militare, justiția militară”, explică Vitalie Marinuța. 

Totuși, după prima declarație a procurorei Irina Venediktova, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a catalogat informațiile despre violurile comise de soldații ruși pe teritoriul Ucrainei drept minciună. El a sugerat că astfel de rapoarte nu vor fi investigate. 

Încă la 12 august 1949, a treia Convenție de la Geneva stabilește protecția persoanelor civile în timp de război. În 1993, Consiliul de Securitate al ONU a stabilit-o drept obligatorie pentru executare nu doar pentru țările semnatare, ci pentru toate celelalte țări implicate în conflicte militare. Suplimentar, în 2019, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție cu caracter de recomandare privind violența sexuală în conflictele armate. În special, aceasta punea accent pe necesitatea de a aduce violatorii în fața justiției și de a oferi un sprijin cuprinzător victimelor acestora. Din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, 13 state au votat pentru, iar Rusia și China s-au abținut

Crimele de război nu au termen de prescripție

Autoritățile de la Kyiv spun că încă este imposibil de calculat câte femei și copii au supraviețuit violurilor în teritoriile ocupate de trupele rusești. Procuratura Generală a Ucrainei a înființat un grup de lucru pentru a înregistra mărturiile și dovezile violurilor de către soldații ruși. Acestea urmează a fi transmise Curții Penale Internaționale (CPI), unde au fost inițiate proceduri împotriva Federației Ruse. „Acest lucru va face posibilă utilizarea acestor probe nu personal contra unui anumit militar. Dacă reușim să-l identificăm, va fi grozav. În caz contrar, putem folosi aceste informații și dovezi pentru a confirma faptul că anumite crime au fost comise de armata Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei”, spune avocatul Zlata Symonenko.

În același timp, Avocata Poporului Liudmila Denisova a făcut apel la Comisia de anchetă a ONU privind încălcările drepturilor omului în timpul invaziei militare ruse a Ucrainei și la misiunea de experți ca violurile comise de militarii ruși să fie considerate drept crime de război. 

Conform dreptului internațional, crimele de război nu au termen de prescripție. Prin urmare, dacă victimele violenței sexuale din timpul războiului din Ucraina vorbesc despre asta peste câțiva ani, autorii pot fi urmăriți penal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.