image
Sursa foto: privesc.eu

Ce se întâmplă în Transnistria? Maia Sandu: „Au loc tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii”; Ce a decis CSS

Consiliul Suprem de Securitate a elaborat mai multe recomandări pentru instituțiile publice, în contextul tensiunilor din regiunea transnistreană. Președintele Maia Sandu a făcut mai multe precizări după ședința CSS.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că, pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de la sediul așa-numitului “mgb” transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Mayak.

Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.

Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți. Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri.

Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false.

Solicităm mass-media, formatorilor de opinie, liderilor sociali și politici să se comporte în această perioadă cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate și să evite utilizarea manipulării emoționale de dragul ratingului.

Atenționăm pe cei care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor - instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentative de acest gen.

Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău. Dar acesta este teritoriul Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. Pacea, apărarea vieții și bunăstării cetățenilor este prioritatea noastră.

Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă.”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

Noutăţile partenerilor

comentarii: