image
Sursa foto: Jurnal.md

Anatol Țăranu: „Chișinăul astăzi nu are ce negocia cu Tiraspolul, nici cu Moscova”

O intervenție militară asupra R. Moldova nu este exclusă, dar încă nu există nicio certitudine foarte clară în această privință, consideră istoricul și comentatorul politic Anatol Țăranu, după exploziile din ultimele două zile din stânga Nistrului.

„Da, acolo ceva se coace. Situația escaladează brusc, se pregătește terenul pentru anumite acțiuni. În aceste condiții, gradul de pericol al unei invazii militare în R. Moldova a crescut, dar nu a ajuns încă la punctul critic. Ca să facem niște deducții mai precise, e nevoie de date foarte exacte, însă deocamdată ne găsim în faza incipientă a evenimentelor”, a declarat Țăranu pentru Jurnal.md.

Comentatorul politic a infirmat presupunerile că situația actuală din regiunea transnistreană ar ascunde o provocare din partea Rusiei la adresa Ucrainei, în scopul unui eventual atac rusesc asupra Odesei din enclava separatistă a R. Moldova.

„Care ar fi sensul ca Rusia să-și dea în vileag planurile? Dacă ar pregăti un atac din Transnistria spre Odesa, din punct de vedere al tacticii militare, ar fi bine ca acest atac să fie ținut în secret până în ultimul moment, pentru ca Odesa să nu fie pregătită pentru o ripostă”, a menționat aceeași sursă.

În cazul unei invazii rusești în R. Moldova, consideră comentatorul politic, armata rusă ar putea ataca statul nostru nu neapărat din Odesa, dar și din Transnistria. Însă Țăranu se întreabă cum ar reuși Rusia să mențină acest teritoriu sub controlul său.

„Să zicem că ar fi război. Armata transnistreană, împreună cu cei două mii de ruși din Grupul Operativ de Trupe Ruse, depășesc categoric armata noastră națională. Dar mai departe ce vor face? Problema nu e pur și simplu să ocupe Chișinăul, dar cum să-l mențină”, a adăugat Anatol Țăranu.

Totodată, Țăranu consideră că, în situația creată, „Chișinăul nu are ce negocia cu autoritățile separatiste, pentru că deciziile majore politice nu sunt luate la Tiraspol, iar cu Moscova nu avem ce discuta acum”.

Luni seara, au avut loc mai multe explozii în apropierea clădirii „ministerului securității” din Tiraspol. Astăzi dimineață, au fost aruncate în aer două antene de telecomunicații din preajma localității Maiac din Grigoriopol, iar mai târziu a fost înregistrată o explozie la aerodromul din Tiraspol. Autoritățile din Transnistria au instituit cod roșu de alertă teroristă și au subliniat că urmele atacurilor duc spre Ucraina. La rândul său, președinta Maia Sandu a declarat că respectivele atacuri pornesc „de la forțele pro-război” din interiorul regiunii transnistrene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: