image
Sursa foto: Profimedia Images

Kremlinul a anunțat că Gazprom implementează decretul lui Putin care cere statelor UE să plătească gazele în ruble

Kremlinul a anunțat marți că Gazprom implementează decretul prezidențial privind impunerea plății gazelor în ruble, însă fără să ofere clarificări ce înseamnă acest lucru, atunci când a fost întrebat de modul în care Comisia Europeană va aplica planul Rusiei, transmite Reuters.

Comisia Europeană a spus că firmele europene vor trebui să îndeplinească cerințe suplimentare, precum o declarație că ele consideră că obligațiile contractuale au fost îndeplinite odată ce au depozitat valută non-rusă, potrivit Digi24.

„Toate contactele cu cumpărătorii de gaze au fost făcute prin Gazprom, așa că Gazprom va publica informații despre rezultatele discuțiilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă.

O sursă familiară cu discuțiile cumpărătorilor de gaze a declarat pentru Reuters că nu există claritate despre cum va fi implementată schema, însă că discuțiile vor continua.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele pe care le numește „neprietenoase” să fie de acord să implementeze schema în care ar deschide conturi la Gazprombank și să facă plăți în euro și dolari care ar fi schimbați în ruble.

Peskov a spus că plățile pentru livrările de gaze care au loc după ce decretul lui Putin intră în vigoare sunt așteptate în luna mai.

Rusia a anunțat planul după ce Moscova a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina pe 24 februarie, ceea ce a dus la impunerea de sancțiuni de către Occident, inclusiv înghețarea unei părți din rezervele sale de aur și valută.

Majoritatea cumpărătorilor europeni de gaze din Rusia au respins inițial schema de plăți în ruble.

Moscova însă a avertizat Europa că riscă ca furnizarea de gaze să fie tăiată dacă nu plătește în ruble iar câțiva cumpărători de gaze rusești au spus de atunci că ar putea fi de acord cu cererile Moscovei.

Uniper, principalul importator de gaze rusești în Germania, a spus luni că ar putea să plătească pentru livrările viitoare fără a încălca sancțiunile UE.

Ungaria a spus că plănuiește să plătească în euro prin Gazprombank, care va converti sumele în ruble pentru a îndeplini noile cerințe.

Noutăţile partenerilor

comentarii: