Dat în căutare, reținut și eliberat: Organizatorul contrabandei cu țigări, cu un avion capturat la frontieră, trimis acasă de judecători

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis faptul că plasarea în arest preventiv este o măsură prea severă pentru capul grupului organizat al cărui avion de tip AN-2, vizat în contrabandă, a fost capturat în septembrie 2021, se arată într-un comunicat emis de PCCOCS. 

Foto: colaj

Potrivit informațiilor, magistrații au dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, chiar dacă procurorii au prezentat suficiente probe pentru plasarea făptuitorului în arest preventiv. Astfel, procurorii vor contesta această măsură dispusă de judecători și vor reitera solicitarea inițială de plasare a acestuia în arest preventiv, inclusiv din motivul că asupra învinuitului, acuzat de comiterea infracțiunii cu caracter transfrontalier, planează riscul eschivării, după ce a evadat de la locul comiterii faptelor investigate, s-a ascuns de oamenii legii și a fost anunțat în căutare.

Acesta este acuzat de către procurori pentru organizarea comiterii a trei infracțiuni: contrabandă, trecerea ilegală a frontierei de stat și survolarea ilegală a spațiului aerian. În comiterea acestor infracțiuni sunt implicați și cetățeni străini, dintre care unii deja au fost deferiți justiției. Pe parcursul investigațiilor, învinuitul beneficiază de garanțiile prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția nevinovăției.

Moldoveanul vizat în dosarul avionului capturat la frontieră, a fost reținut de polițiștii de frontieră după mai multe măsuri speciale de documentare. Reținerea acestuia a avut loc astăzi, la Chișinău.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul care vizează avionul din Ucraina implicat în contrabandă cu țigări, depistat pe un câmp din Edineț, în septembrie 2021, pe episodul participării pilotului principal la introducerea ilegală în Moldova a aparatului de zbor, prin contrabandă.

Un avion cu țigări de contrabandă, care urma să ajungă pe teritoriul României, a fost reținut în dimineața zilei de 14 septembrie 2021, în apropiere de localitatea Hlinaia Mică, raionul Edineț. Totodată, trei persoane au fost reținute, potrivit Poliției de Frontieră.


Pub