Premierul Bulgariei le cere concetățenilor să-și doneze salariul pe o lună pentru Ucraina

Premierul bulgar Kiril Petkov a lansat o campanie publică și le-a cerut conaţionalilor săi să-și doneze salariul pe o lună unui fond pentru guvernul ucrainean, informează euractiv.com, citat de digi24.ro

Foto: Profimedia Images

„Cer fiecărui cetățean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt ușoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina”, a spus Petkov într-un mesaj postat pe Facebook.

Apelul său survine pe fondul dezacordurilor din interiorul coaliției guvernamentale de la Sofia în legătură cu posibilitatea ca Bulgaria să trimită arme Ucrainei. Socialiștii sunt singurul partid de la guvernare care se opune trimiterii de arme. Lidera socialiștilor, Kornelia Ninova, care este și vicepremier, a amenințat chiar că va părăsi coaliția guvernamentală dacă se insistă pe ideea trimiterii de arme pentru ucraineni, informează Agerpres.

Kiril Petkov a explicat că trimiterea de ajutor militar în Ucraina presupune unitate socială și politică și că va continua să încerce ajungerea la un consens.

„Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme - nu înseamnă doar proiectile sau căști. Haideți să înțelegem nevoile reale ale Ucrainei și, ca o coaliție informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toți unți”, a spus Petkov.

„Până ajungem la acest consens politic, ca cetățeni ai Bulgariei care cred că nimeni în Europa nu are dreptul de a-și ataca vecinii și a ucide civili, suntem liberă să alegem să ajutăm Ucraina financiar pentru a achiziționa muniții”, a afirmat premierul bulgar.


Pub