(video) Maia Sandu, după ședința CSS: Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană în ultimele 24 de ore este o escaladare a tensiunilor

Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat deciziile luate după ședința CSS, convocată în contextul tensiunilor din stânga Nistrului. „Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata a mai multe săptămâni au fost alerte false cu bombă, au urmat exploziile de ieri. Urmărim cu vigilență ce se întâmplă, iar analizele noastre arată că acum există diferite tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană, iar asta vulnerabilizează inclusiv R. Moldova”, a spus Sandu.

Foto: UNIMEDIA

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Totodată, Sandu a menționat că este o situație complexă. „Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile pentru prevenirea unor escaladări, trebuie să fim calmi și să ne informăm din surse sigure”.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani.

Mai exact, aseară a avut loc un atac la sediul MGB-ului de la Tiraspol. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusă la cale de FSB”.

Și în această dimineață au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Șefa statului a convocat astăzi CSS.


Pub