Cele mai importante evenimente din a 61-a zi de război. Polonia a transmis tancuri în Ucraina

ukr
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Astăzi este a 61-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 Cinci locuitori din Vinița au decedat, iar alții 18 au fost răniți în urma bombardării infrastructurii de transport. Despre aceasta a anunțat procuratura regională din Vinița.

🟣 Polonia a transmis tancuri în Ucraina, anunță premierul polonez Mateusz Morawiecki, fără a specifica ce fel de tancuri a transmis și în ce număr.

🟣 Armata rusă a ocupat orașul Novotoșkivske din regiunea Luhansk, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Armata rusă a capturat clădirea consiliului orașului din Herson, anunță sursele media din Ucraina.

🟣 Lângă Mariupol a fost găsită a treia groapă comună unde au fost îngropați civili.

🟣 Angajații misiunii de monitorizare a OSCE au fost reținuți în regiunea Donețk, iar împotriva lor a fost deschis un dosar penal pentru spionaj în favoarea Ucrainei. Despre aceasta a anunțat administrația autoproclamatei republici.

🟣 Patru civili au murit în regiunea Donețk, inclusiv doi copii, anunță șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Ministerul Apărării din Rusia anunță că, timp de 24 de ore, au evacuat 9 285 de persoane (dintre care 733 de copii) din Luhansk și Donețk în Rusia.

 Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 La Kiev, monumentele din apropierea Arcului Prieteniei Popoarelor vor fi demontate, iar arcul în sine va fi redenumit.

„Săptămâna aceasta, demontăm o sculptură din bronz a doi muncitori, instalată în 1982, care glorifica reunificarea Ucrainei cu Rusia”, a declarat primarul Kievului, Vitali Klâciko.

Віталій Кличко/Telegram

🟣 Vladimir Putin a declarat că FSB a arestat o trupă de mercenari care urmau să-l lichideze pe „propagandistul nr. 1” Vladimir Soloviov.

Potrivit presei ruse, „teroriștii” dețineau dispozitive explozive improvizate, opt cocktailuri Molotov, pistoale, o grenadă RGD-5, peste 1 000 de cartușe de muniție, droguri, pașapoarte ucrainene false. „Comanda de a-l ucide pe Soloviov ar fi fost dată de Serviciul de Securitate al Ucrainei”.

🟣 Regiunea Luhansk a rămas fără electricitate. „Rușii au scos din funcțiune o stațiune electrică cu tensiunea de 500 kV. Nicio localitate nu are lumină”, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Cinci gări din Ucraina au fost atacate și incendiate de către armata rusă în interval de o oră. Oleksandr Kamâșin, șeful companiei naționale de căi ferate, a declarat că atacurile au avut loc în interval de o oră, spunând că va reveni cu detalii. Conform informațiilor actualizate, circa 30 de trenuri vor avea întârzieri din cauza atacurilor.

🟣 În orașul Breansk, Rusia, arde un depozit de petrol. Cauza incendiului nu este cunoscută. Conform informațiilor preliminare, nu au fost înregistrate victime. Totodată, autoritățile ruse menționează că nu planifică evacuarea civililor din raionul unde arde depozitul de petrol. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al autorităților din regiunea Breansk. Mai multe detalii vezi aici.

 Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Zelenski a purtat discuții cu oficialii americani care au ajuns la Kiev.

General Staff of the Armed Forces of Ukraine

🟣 În Vasâlivka, oraș din regiunea Zaporijjea, armata rusă a aruncat cu rachete locurile în care ar fi trebuit să se sfințească pasca, transmite uniant.net.

Rachetele, conform localnicilor, au zburat în acele locuri unde s-a anunțat zilele trecute că va avea loc sfințirea bucatelor de Paște, iar atacul în sine a început imediat cu începerea slujbei.

🟣 Noaptea trecută, armata rusă a bombardat orașul Kremenciuk din regiunea Poltava. Conform șefului administrației regionale, acesta a fost cel mai mare bombardament din regiune de la începutul invaziei rusești.

Rachete au fost aruncate într-o centrală termică și o rafinărie. Apă caldă nu este aproape în tot orașul.

În urma atacurilor, o persoană a murit, iar altele șapte sunt rănite.

🟣 În teritoriile ocupate temporar din Ucraina, invadatorii ruși introduc măsuri care restrâng drepturile și libertățile civililor, inclusiv libertatea de mișcare. Astfel, în Melitopol sunt difuzate informații că autoritățile de ocupație au decis să închidă complet intrarea și ieșirea din Crimeea ocupată temporar din 30 aprilie, transmite unian.net.

🟣 Armata rusă continuă lupta pentru obținerea controlului deplin în regiunile Donțek și Luhansk. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 În ziua Paștelui, pe 24 aprilie, regiunea Luhansk a fost puternic bombardată de ruși. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale. Acesta a declarat că armata rusă a distrus șapte case din regiunea Luhansk. De asemenea, au avut de suferit mult localitățile Lâsâceansk, Severodonețk, Rubijne, Hirne.

🟣 În duminica Paștelui, cinci persoane au murit în urma bombardamentelor de către invadatorii ruși în regiunea Donețk. Potrivit șefului OVA din Donețk, Pavlo Kârâlenko, două persoane au murit în Novoselivka, două în Krasnohorivka și una în Novomâhailivka. Alte cinci persoane au fost rănite.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente