Cele mai importante evenimente din a 60-a zi de război. Peste 20 000 de civili au murit la Mariupol de la începutul războiului

Ucraina
Foto: 93OMBr/Facebook

Astăzi este a 60-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 Ucraina i-a propus Rusiei să organizeze o rundă de „negocieri speciale” lângă zidurile uzinei „Azovstal” din Mariupol. Despre aceasta a anunțat consilierul cabinetului președintelui, Oleksi Arestovici.

🟣 Satul Otradnoe de lângă Belgorod a fost bombardat de pe teritoriul Ucrainei, anunță șeful raionului Vladimir Perțev.

🟣 Peste 20 000 de civili au murit la Mariupol de la începutul războiului, a anunțat șeful orașului pentru canalul TV „Украина 24”.

🟣 Astăzi, în Mariupol n-au fost deschise coridoare umanitare – Ucraina și Rusia n-au ajuns la o înțelegere. Despre aceasta a anunțat vicepremiera Ucrainei, Irâna Vereșciuk.

🟣 Trupele ruse au lansat cinci rachete asupra regiunii Poltava, anunță Șeful Administrației Militare Regionale din Poltava, Dmâtro Lunin.

 Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Zelenski a discutat cu Erdogan despre evacuarea Mariupolului.

„În ajunul discuțiilor sale cu Putin, am subliniat necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv a Azovstal, și a unui schimb imediat de trupe blocate”, a scris Zelenski.

🟣 Mâhailo Podoleak, consilier în cabinetul președintelui Ucrainei, a propus Rusiei negocieri speciale în privința uzinei „Azovstal” de la Mariupol. Podoleak a propus un armistițiu de Paște la Mariupol pentru asigurarea unui coridor umanitar.

🟣 Ministerul Apărării din Rusia anunță că în noaptea de Paște a atacat cu rachete de precizie peste 423 de ținte în Ucraina.

🟣 Armata ucraineană a returnat controlul în opt localități din regiunea Herson, anunță autoritățile din Ucraina.

🟣 Mai mulți angajați ai OSCE au fost reținuți în Donbas. Mai multe detalii citiți în acest material.

🟣 Doi copii au decedat astăzi în orașul Oceretâne (regiunea Donețk) în urma bombardamentelor, anunță șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 În orașul Cernihiv au decedat aproximativ 700 de persoane de la începutul războiului, anunță autoritățile primăriei locale, citate de pravda.com.ua.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.30

🟣 Forțele aeriene din Ucraina anunță că au distrus 17 ținte aeriene rusești în ultimele 24 de ore.

🟣 Până la ziua de azi, în Ucraina, potrivit informațiilor Statului Major al Armatei Ucrainene, au murit circa 21 800 de soldați ruși.

🟣 În urma atacului de ieri din Odesa au decedat opt persoane, dintre care și un bebeluș de trei luni, anunță autoritățile din Ucraina. Vedeți aici un articol despre tot ce trebuie să știi în legătură cu atacul de ieri din Odesa.

🟣 Opt persoane au decedat în urma bombardamentelor regiunii Luhansk în ultimele 24 de ore. Despre aceasta a anunțat șeful administrației militare-civile regionale Luhansk, Serhi Haidai. În regiunea Dnipropetrovsk a decedat un bărbat de 48 de ani în urma bombardamentelor.

🟣 213 copii au murit, iar alții 389 au fost răniți de la începutul războiului în Ucraina. Despre aceasta a anunțat Oficiul Procurorului General al Ucrainei.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente