Deși are o armată mult mai mică, Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât Rusia. Care este explicația

23 Apr. 2022, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2022, 17:17 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina are acum mai multe tancuri pe teren decât are Rusia, a declarat pentru Washington Post un înalt oficial american din domeniul apărării. Aceasta, în condițiile în care mai multe state occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipament militar atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice.

„În acest moment, ucrainenii au mai multe tancuri pe teren decât rușii și cu siguranță au competența de a le folosi”, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.

Mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită mai multe arme grele în Ucraina pentru a o ajuta să se apere împotriva ofensivei rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru a echipa Ucraina cu artilerie grea, obuziere și drone tactice. Primul astfel de pachet, anunțat pe 13 aprilie, a inclus sute de vehicule blindate și elicoptere Mi-17.
La începutul acestei luni, un oficial al Pentagonului a spus că SUA vor ajuta la transferul tancurilor de fabricație sovietică în Donbas. Oficialul a refuzat să spună câte tancuri vor fi trimise sau din ce țări vor veni, amintește Business Insider.

Mai multe țări europene au spus de asemenea că vor furniza Ucrainei arme grele, inclusiv tancuri.

Numărul tancurilor nu este în sine un factor determinant al părții care deține avantajul. Dar Ucraina pare să le folosească mai eficient.

Trupele ucrainene au avariat unele vehicule blindate rusești, în timp ce altele au fost abandonate pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil – dovezi că Rusia nu a fost pregătită pentru rezistența ucraineană. Un înalt oficial din domeniul apărării a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia încearcă să învețe din propriile greșeli, în timp ce își transferă operațiunile spre estul Ucrainei.

Oficialul a remarcat că aproximativ două duzini de grupuri tactice de batalion rusesc sunt reoganizate și reaprovizionate. Nu este clar care este numărul total de tancuri de ambele părți – sau dacă eforturile Rusiei de a reaproviziona aceste unități vor schimba în cele din urmă balanța tancurilor angajate în Ucraina în favoarea

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău