Dosarul Petic: 2 foști angajați ai MAI și un funcționar al Cancelariei de Stat, trimiși pe banca acuzaților

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au trimit în judecată a dosarului de judecată cu referire la alți trei învinuiți de înscenarea violului în privința fostului polițist de frontieră, în octombrie 2018. Învinuiții sunt din Chișinău, Orhei și Ungheni și au vârstele cuprinse între 39 și 52 de ani. În perioada investigată, doi exercitau funcții de conducere în Ministerul Afacerilor Interne, iar al treilea era funcționar al Cancelariei de Stat.

Foto: colaj
Urmărirea penală a persoanelor a fost pornită în 2019, după ce cauza a fost disjunsă de dosarul denumit generic „Direcția nr. 5 a Ministerului Afacerilor Interne” pentru investigarea ei separată. Învinuiții sunt din Chișinău, Orhei și Ungheni și au vârstele cuprinse între 39 și 52 de ani. În perioada investigată, doi exercitau funcții de conducere în Ministerul Afacerilor Interne, iar al treilea era funcționar al Cancelariei de Stat.


Procurorii îi învinuiesc de faptul că aceștia și-au folosit situația de serviciu și au înscenat infracțiunea de comitere a violului de către un cetățean. În acest scop, pe lângă abuz de serviciu, aceștia au comis și încălcarea inviolabilității vieții personale, au organizat depunerea de către așa-zisa „victimă” a plângerii false și au determinat-o să facă declarații mincinoase.

Potrivit legii, aceste capete de acuzare sunt pasibile de pedepse penale, inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 8 ani. De asemenea, legea prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anterior procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alți doi inculpați în acest dosar, iar investigațiile continuă și în privința altor persoane, care deopotrivă cu cei trei trimiși acum în judecată, potrivit legii se prevalează de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

Procuratura municipiului Bălți a venit cu scuze oficiale adresate lui Gheorghe Petic, după ce fostul angajat al MAI și activistul civic, a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de viol, la data de 30 noiembrie 2021.

Acesta a fost reținut la 12 octombrie 2018, pe numele lui fiind pornită o cauză penală pentru viol. Atunci, el declara că este vorba despre un „scenariu făcut la comanda ministrului Jizdan”.

La 16 ianuarie 2019, avocații lui Gheorghe Petic, Angela Istrati și Andrian Cojocaru, au declarat că investigarea cauzei penale a acestuia se desfășoară cu numeroase încălcări și că starea de sănătate luieste foarte gravă, iar instanța de judecată refuză să-i ofere ajutorul necesar.

În martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat în prima instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul de viol. Totodată, i-a fost aplicată și o amendă de 30 de mii de lei.

Petic ar fi fost snopit în bătaie, în aprilie 2019, de către angajații Penitenciarului nr.13. Despre aceasta anunța susținătoarea lui, Irina Arhire, care mai spunea că i-ar fi fost interzis să primească colete și să efectueze apeluri telefonice timp de trei luni.

La mijlocul lunii iulie 2019, după nouă luni de la reținere, Gheorghe Petic a fost eliberat din arest, iar cauza, remisă la rejudecare de instanța în fond.

Serviciul de Informații și Securitate a făcut publice mai multe imagini din dosarul celor 6 foști și actuali ofițeri MAI, reținuți, la data de 5 octombrie, în cadrul urmăririi penale pe un caz ce ține de fabricarea unui dosar penal cu privire la un pretins viol. Din secvențele video se aude cum „victima” este instruită să toarne o soluție în băutura celui căruia urma să i se fabrice dosarul.

Totodată, SIS a făcut public apelul 112 al pretinsei victime. Din discuția înregistrată se aude o femeie cu voce tremurândă, care anunță că a fost lovită la cap de către un bărbat, iar apoi violată. Aceasta îi dă și numele așa-zisului violator.

De asemenea, Vadim Mânzărari, ex șef-adjunct al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI a fost reținut de către ofițerii SIS și SPIA.

După reținerea celor care i-ar fi fabricat dosarul, Gheorghe Petic a făcut mai multe dezvăluiri din ancheta pe care a desfășurat-o personal, în paralel cu urmărirea penală inițiată de Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Gheorghe Petic este fost angajat al Poliției de Frontieră, care anterior făcuse dezvăluiri despre scheme de contrabandă cu țigări în care ar fi implicați responsabili din Poliția de Frontieră din Republica Moldova și România.


Pub