„Rapid și lipsit de transparență”. Politolog, despre cum Moldova și Ucraina au completat chestionarele de aderare la UE

Politologul Dionis Cenușa a criticat guvernarea de la Chișinău, precum și de la Kiev, pentru modul în care au fost completate chestionarele pentru aderare la UE. Deși procedurile au decurs rapid, acestea nu neapărat au fost realizate și transparent, susține analistul politic.

Foto: Colaj

„Ucraina și Moldova au completat prima parte a chestionarului de privind statutul de candidat la UE. Ucraina a făcut-o în 7 zile și Moldova în 11 zile. În ambele cazuri, procesul a fost rapid, lipsit de transparență și incluziune largă a publicului.

Există o a doua parte a Chestionarului pe care UE a trimis-o Ucrainei, Moldovei și Georgiei într-un mod mai puțin festiv în ceea ce privește implementarea acquis-ului UE. Georgia rămâne singura țară care nu a transmis răspunsurile la prima parte a Chestionarului”, a comentat Cenușa.

Moldova a transmis astăzi chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană.

„Acum am depus toată munca ca să demonstrăm UE că suntem la o etapă la care suntem gata să trecem dincolo de Acordul de Asociere, suntem gata să mergem mai departe pe calea spre o țară europeană, vrem să aducem UE la noi acasă”, a menționat Natalia Gavrilița.


Pub