Germania încearcă să atragă muncitori ucraineni. Ce trebuie să facă refugiații pentru a obține un loc de muncă

22 Apr. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2022, 11:47 // Actual //  MD Bani

Germania încearcă să profite de pe urma refugiaţilor ucraineni bine pregătiţi în contextul în care războiul din Ucraina intră în cea de-a treia lună, notează Euractiv. Mai exact, cea mai mare economie a Europei atrage muncitori din Ucraina.

Lipsa tot mai mare de forță de muncă calificată ar putea amenința în curând productivitatea în Germania.

„Astăzi avem 390.000 de locuri de muncă vacante și ne așteptăm la o creștere de un milion și mai mult”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în ianuarie. „Dacă nu reducem acest decalaj, vom avea probleme reale de productivitate”, a adăugat el la acea vreme.

La o lună după anunțul său, invazia Ucrainei de către Rusia a forțat mulți refugiați ucraineni să părăsească țara, peste 300.000 venind în Germania.

„Acești oameni sunt bine pregătiți și trebuie să fie angajați de angajatori în funcție de calificările lor”, a explicat marți (19 aprilie) ministrul Educației și Cercetării, Bettina Stark-Watzinger.

Potrivit informațiilor, „73% dintre refugiații din Ucraina și-au terminat studiile, 10% vorbesc bine germana”, motiv pentru care se pune accent acum pe accelerarea recunoașterii calificărilor lor.

Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă din Germania a constatat, de asemenea, că refugiații ucraineni sunt foarte dezirabili pentru piața muncii din Germania.

„Nivelul de educație în Ucraina este ridicat în comparație cu standardele internaționale”, a adăugat institutul.

În ceea ce privește înscrierea la universități și colegii, Germania este chiar în urma Ucrainei în general. Femeile ucrainene, care alcătuiesc majoritatea refugiaților, sunt, de asemenea, mai educate în medie decât compatrioții lor.

În plus, „vârsta medie a refugiaților adulți [ucraineni] este mult mai mare decât cea a celor care au fugit în 2015”, a declarat economistul Herbert Brücker pentru EURACTIV Germania, explicând că acest lucru îi face angajări mai experimentate și, prin urmare, mai atractive.

Umplerea golurilor

Integrarea pe piața muncii din Germania nu a fost ușoară pentru refugiații ucraineni, în special cu birocrația grea care stă în cale – mai ales când a izbucnit pentru prima dată războiul.

„Refugiații din Ucraina trebuie, în primul rând, să solicite titlul de „protecție temporară” la Oficiul de Înregistrare a Străinilor pentru a obține un permis de muncă”, a explicat Sarah Strobel, manager de proiect al proiectului guvernamental Network „Companies Integrate Refugees”.

Începând cu 18 martie, acest lucru a fost posibil online.

Dacă sunt plasați cu succes, refugiații ucraineni pot umple golurile de forță de muncă în multe sectoare – în special domeniile pe care guvernul de coaliție a spus că dorește să le stimuleze în viitor.

De exemplu, sectorul IT din Ucraina s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. Înainte de începerea războiului, în sector erau angajați în jur de 300.000 de oameni și dețin astfel un know-how valoros.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău