Cele mai importante evenimente din a 58-a zi de război. Secretarul general al ONU se va întâlni cu Putin la Moscova

Foto: Felipe Dana

Astăzi este a 58-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.30.

🟣 Taiwan anunță un ajutor de 8 milioane de dolari pentru Capitala Ucrainei.

🟣 Armata rusă a bombardat 20 de localități din regiunea Donețk, unde au fost distruse 34 de obiecte civile: trei civili au murit în urma bombardamentelor – anunță șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Potrivit Ministerului rus al Apărării, o singură persoană a murit pe crucișătorul „Moskva”, alte 27 au „dispărut”, iar restul de 396 au fost evacuați de pe navă. Potrivit Ministerului Apărării, prejudiciul a fost primit din cauza detonării muniției de pe navă.

🟣 5,1 milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului, anunță ONU.

🟣 Armata rusă a bombardat localitatea Corotâci din regiunea Harkiv, anunță procuratura locală. Potrivit departamentului, un bărbat a fost ucis în urma bombardamentelor, iar alte șase persoane au fost rănite.

🟣 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni cu Vladimir Putin, la Moscova, pe 26 aprilie, a declarat un purtător de cuvânt al șefului ONU, transmite reuters.com.

Antonio Guterres va avea o întâlnire și cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 16.00

🟣 Strada Korunovační, pe care se afla ambasada Federației Ruse, a fost modificată și acum poartă denumirea Ukrainian heroes.

🟣 Pe teritoriul temporar ocupat Herson au început să fie difuzate programele posturilor ruse de televiziune Rossia 24, Pervâi Kanal, NTV și altele, scrie UNIAN.

🟣 Ombudsmana din Ucraina, Liudmâla Denisova, a spus că pe teritoriul uzinei Azovstal se află circa 1 000 de oameni (bătrâni, femei și copii) și aproximativ 500 de soldați răniți. „Se termină apa, mâncarea, oamenii din adăposturile antibombă nu au acces la lumina zilei. Copii se află la limita epuizării și au nevoie de ajutor medical urgent”, a declarat Denisova.

🟣 Franța va livra Ucrainei 12 sisteme de artilerie Nexter CESAR. Despre acest lucru a relatat președintele Franței, Emmanuel Macron, scrie ouest-france.fr.

Aceste unități militare vor fi scoase din lotul armatei Franței și vor fi oferite Ucrainei pentru lupta cu Rusia.

ouest-france.fr

🟣 Kremlinul a declarat Japonia „stat neprietenos” în contextul declarației țării precum că Insulele Kurile sunt ocupate de Federația Rusă.

Pentru prima oară din ultimii 19 ani, Ministerul de Externe din Japonia a declarat că Insulele Kurile se află sub ocupația rusă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat această afirmație în felul următor: „E clar că Japonia a devenit o țară neprietenoasă pentru Rusia și s-a alăturat listei țărilor care întreprind acțiuni ostile împotriva Federației Ruse. Este foarte, foarte greu să vorbim despre continuarea procesului de negocieri”, scrie rbc.ru.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Primarul orașului Mariupol, Vadâm Boicenko, a declarat că trupele ruse transportau cu camioane cadavrele civililor uciși în oraș și le îngropau în secret în gropi comune din satul Manguș, la 20 km de oraș, informează BBC.

🟣 Volodâmâr Zelenski acuză Rusia că încearcă să organizeze un „fals referendum pentru independenţă în regiunile Herson şi Zaporijjea”. Zelenski le-a cerut locuitorilor din Herson şi Zaporijjea să aibă grijă ce informaţii le oferă invadatorilor, spunând că dacă li se cere să completeze chestionare nu este pentru a fi ajutaţi sau pentru a se face un „recensământ” al celor care locuiesc într-o anumită zonă, ci pentru „a falsifica aşa-zisul referendum privind ţara, dacă va veni un ordin de la Moscova să pună în scenă un astfel de spectacol”.

„Vreau să spun direct: o Republică Populară Herson nu va reuşi. Dacă cineva vrea o nouă anexare, poate duce doar la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei. Vă veţi face ţara atât de săracă precum Rusia nu a mai fost de la războiul civil din 1917. Aşa că e mai bine să încercaţi să ajungeţi la pace acum”, a subliniat Zelenski într-un mesaj video.

🟣 Editura Condé Nast, care creează revistele VOGUE, Glamour, GQ, ADmagazine, Tatler, își încetează activitatea în Rusia, unde funcționează din 1998.

🟣 42 de așezări au fost ocupate în regiunea Donețk pe parcursul zilei de ieri, a declarat consiliera șefului adjunct al biroului președintelui, Olena Sâmonenko.

„Înțelegem cu toții că va fi foarte dificil să livrăm provizii, alimente, produse de igienă și altele asemenea în aceste așezări. Acolo au loc operațiuni militare grele”, a spus ea.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a declarat că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război, scrie CNN. În cadrul unui eveniment organizat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, Zelenski a menționat că va fi nevoie de alte „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui ulterior țara.

🟣 Germania alocă Ucrainei asistență de urgență în valoare de 37 de milioane de euro. Acest lucru a fost anunțat de ministrul dezvoltării economice, Svenja Schulze, pentru ziarul Augsburger Allgemeine. Potrivit ziarului, 22,5 milioane de euro sunt alocați pentru refacerea rețelelor de energie electrică distruse de trupele ruse. Alte 12,4 milioane de euro sunt planificate pentru a fi utilizate pentru construirea de locuințe pentru persoanele strămutate în interiorul țării și 2 milioane – pentru echipamente medicale.

🟣 Pe parcursul ultimei zile, armata rusă a făcut 11 tentative de a bombarda populația civilă din regiunea Luhansk, a declarat șeful OVA Luhansk, Serhi Haidai.

Severodonețk, Lâsâceansk, Popasna, Rubijne au fost bombardate. Obuzele rusești au lovit șapte case, patru persoane au fost rănite, un lot de medicamente a fost livrat la un spital din Severodonețk.

🟣 Organizația Statelor Americane sustrage statutul de observator al Rusiei. Consiliul Organizației Statelor Americane (OEA) a decis joi, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, să suspende statutul Rusiei de observator permanent la OEA.

În rezoluția Consiliului OEA se precizează că Rusia va primi înapoi statutul de observator de îndată ce va opri războiul, își va retrage toate trupele de pe întreg teritoriul Ucrainei recunoscut internațional și „revine pe calea dialogului și a diplomației”.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a numit decizia o „greșeală”. 25 din 34 de țări OEA au votat în favoarea rezoluției, opt s-au abținut. Nu au fost voturi împotrivă.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente