‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎntreprinderea de Stat pentru Cercetare în Hibridarea Suinelor „Moldsuinhibrid” va fi lichidată

Întreprinderea de Stat pentru Cercetare în Hibridarea Suinelor „Moldsuinhibrid” va fi lichidată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La un an de la intentarea procesului de insolvabilitate a întreprinderii de stat Moldsuinhibrid, instanţa de judecată a decis încetarea procedurii de restructurare faţă de acest debitor.

În consecinţă, instanţa de insolvabilitate a dispus „intrarea imediată în procedura falimentului a debitorului Întreprinderea de Stat pentru Cercetare în Selecţia şi Hibridarea Suinelor „Moldsuinhibrid”, cu valorificarea şi lichidarea masei debitoare”.

Administrația întreprinderii susține că Moldsuinhibrid deține un bogat fond genetic din 5 rase de porci de talie mondială: Landrace, Yorkshire, Duroc, Hampshire, Pietrain.

Potrivit Mold-street, motivul intentării procesului de insolvabilitate, iar acum a intrării în faliment sunt datoriile enorme acumulate de Moldsuinhibrid, care în ultimii ani generează doar pierderi.

De exemplu, unii angajați ai întreprinderii au obținut deja câștig de cauză în instanță și Moldsuinhibrid a fost obligată să le achite sume mai mari de o sută de mii de lei.

Datorii de circa șapte milioane lei la buget

Datele publice arată că Moldsuinhibrid are în prezent datorii de peste șase milioane lei la bugetul public, inclusiv 3,48 milioane lei – la Bugetul asigurărilor sociale de stat și 2,69 milioane lei – la Bugetul de stat.

‹ adv ›

Rapoartele financiare arată că în ultimii ani întreprinderea a înregistrat scăderi ale veniturilor și pierderi de milioane de lei din activitatea sa.

De exemplu, în 2019 veniturile au constituit doar 3,7 milioane lei, cu circa o treime mai puțin față de 2018. În același timp, pierderile au constituit 2,54 milioane lei, cu 10% mai mari față de anul 2018.

În 2020, veniturile au scăzut cu o treime la doar 2,36 milioane lei, în timp ce pierderile s-au dublat şi au ajuns la 4,66 milioane lei.

‹ adv ›

Autoritățile au încercat unele soluții de salvare a acestei întreprinderi. În 2019, Agenția Proprietății Publice a promovat un proiect de parteneriat public-privat pentru modernizarea și eficientizarea activității Moldsuinhibrid. 

Totodată, administrația APP susținea la finele anului 2020 că sunt premise reale pentru redresarea situației, „întreprinderea având nevoie doar acum, în perioada inițială, de o conjugare a eforturilor tuturor, ca apoi să devină una competitivă, generând venituri substanțiale pentru o activitate direcționată spre asigurarea necesităților întreprinderilor de profil cu material genetic de valoare”.

Moldsuinhibrid a fost fondată în anul 2004 în scopul integrării eficiente a științei și procesului de producere, ameliorare și reproducere a resurselor genetice suine de prăsilă, pentru asigurarea necesităților fermelor, exploatațiilor de diverse capacități și forme de proprietate din republică cu material genetic suin valoros.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›