Socialiștii anunță că au creat Grupul de inițiativă pentru a organiza un referendum privind soarta Stadionului Republican

La pretura sectorului Centru al capitalei a avut loc ședința de constituire a Grupului de inițiativă privind organizarea Referendumului în municipiul Chișinău cu scopul de a determina modalitatea de utilizare a terenului fostului Stadion Republican. Anunțul a fost făcut de către fracțiunea PSRM.

Foto: UNIMEDIA

„Amintim că regimul de la guvernare, continuând politica lui Plahotniuc, a menținut în vigoare legea care prevede vânzarea teritoriului de 5,18 hectare din centrul Chișinăului pentru construcția unui nou complex de clădiri ale Ambasadei SUA. Guvernul Nataliei Gavrilița se grăbește să întocmească toate actele necesare pentru a nu permite locuitorilor capitalei să salveze legendarul obiectiv sportiv.

În legătură cu aceasta, Partidul Socialiștilor a inițiat organizarea unui referendum, pentru a oferi chișinăuienilor posibilitatea de a decide ei înșiși, cum să fie amenajat teritoriul stadionului, fără ca acesta să-și piardă destinația inițială.

Fracțiunea PSRM din Consiliul Municipal Chișinău susține ideea creării Grupului de inițiativă, care va fi condus de consilierul municipal Dinari Cojocaru. La prima etapă, trebuie să fie colectate semnăturile a cel puțin 10% din locuitorii municipiului Chișinău în sprijinul ideii de organizare a referendumului. Legislația prevede în acest scop de la 30 până la 60 de zile. Cel puțin 250 de activiști vor fi antrenați în procesul de colectare a semnăturilor”, se arată în comunicat.

Consilierii municipali PSRM anunță lansarea un referendum cu privire la Stadionul Republican. Consilierul Alexandr Odințov a declarat că anume locuitorii municipiului Chișinău trebuie să decidă soarta Stadionului.

genția Proprietății Publice anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la trecerea a circa 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei SUA. APP solicită implicarea activă a tuturor subiecților interesați, prin prezentarea propunerilor în acest sens pînă la data de 1 martie.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat la mijlocul lunii august că înainte de a fi luată vreo decizie în privința Stadionului Republican, autoritățile vor organiza consultări publice, astfel ca totul să aibă loc în mod transparent.

Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea din 3 decembrie 2020 de anulare a Legii cu privire la transferul fostului Stadion Republican către Ambasada SUA pentru construirea unei noi clădiri a misiunii diplomatice. În timp ce se pronunța decizia, PSRM protesta în fața clădirii CC.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la


Pub