Plîngău: Procuratura să se autosesizeze nu doar pe cazurile unor deputați, dar și ale unor miniștri. Pe activitatea lui Spînu trebuie pornită o anchetă serioasă

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, cere Procuraturii „să se autosesizeze nu doar pe cazurile unor deputați trădători, dar și-n raport cu activitatea unor miniștri”. Declarațiile vin după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a lui Radu Mudreac, deputat BCS.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„În raport cu activitatea ministrului Andrei Spînu trebuie să fie pornită o anchetă foarte serioasă și ea va fi pornită mai degrabă sau mai târziu. Unii exponenți politici ce au uitat de lege și bun simț, iar în cap e doar aroganță și sentiment de superioritate trecătoare, se ascund după umbrela politică, iar organele de anchetă nu au niciodată curajul să investigheze un exponent al puterii.

De ce e necesară o anchetă pe activitatea lui Spînu?

Să le luăm pe rând:

1. Procuratura urmează să clarifice calitatea ministrului în procesul de negociere a contractului neavantajos pentru cetățenii Republicii Moldova la gazele naturale. Prim-ministra Republicii Moldova a declarat anterior că Andrei Spînu nu a fost delegat de niciun document oficial pentru a-și asuma vreun rol de negociator. Întrebarea către Procuratură este dacă există sau nu vreo hotărâre de guvern prin care Andrei Spînu a fost împuternicit să negocieze contractul. Prim-ministra Republicii Moldova a declarat că nu există, cam același lucru l-a declarat și fostul coleg de guvern a lui Spînu, Vlad Kulmiski, calificând participarea acestuia precum că: ,,nimeni nu trimite un șofer de maxi-taxi să piloteze un avion”. Asta presupune că Andrei Spînu este șoferul, iar procesul de negociere a contractului presupune că trebuie să ai niște abilități pentru asta.

2. A fost sau nu avantajată o companie din India ce a câștigat într-un mod neclar tenderul pentru reparația rețelelor electrice, fiind dezavantajată o companie de la București, astfel trezind niște reacții foarte neplăcute din partea României oficiale?

3. Trebuie să fie investigate atât plângerile companiilor de la Kiev și București în legătură cu întocmirea unui caiet de sarcini pentru tenderul de reparație la Termoelectrica în favoarea unei companii din Federația Rusă ce se află sub duble sancțiuni internaționale. Acest contract, pe lângă faptul că procesul semnării a fost tergiversat jumate de an, a fost semnat în condiții scandaloase, uitând despre legea deoffshorizării, cât și reziliat la 2 zile distanță după intervenția Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și după ce toată presa din Republica Moldova semnala abuzurile în legătură cu acest contract. Dacă toată această procedură tergiversată, semnarea, cât și rezilierea contractului va aduce litigii judiciare, cât și prejudicii materiale Republicii Moldova va fi un precedent scandalos și foarte grav. Ceea ce s-a făcu acum, în aprilie, sub presiunea presei și a societății civile, ministrul Spânu urma să facă încă în septembrie.

4. Sunt și alte cazuri de abuz, naivitate sau incompetență semnalate în presă despre activitatea guvernului a căror exponenți încă nu au înțeles că societatea nu mai vrea sau poate să admită ca Republica Moldova să fie guvernată după sfaturile sau modelul lui Vlad Filat. Da, domnule Spînu, șmecherii sunt în anturajul dumneavoastră.

Din informațiile pe care le dețin, se coace o anchetă pe mai multe cazuri și-n raport cu anumite lucruri descrise pe scurt mai sus. Maia Sandu, cât și tot partidul PAS nu au voie să tolereze asemenea lucruri. Vor avea de pierdut nu doar ei, dar întreaga partidă pro-europeană. Iar procuratura trebuie să demonstreze că are caracter. Curățirea și independența ei presupune nu doar purtarea unor foști deputați de la Șor pe holuri pentru îmbogățire ilicită, dar descurajarea abuzurilor din partea celor care sunt și la putere.

În toată această perioadă am încercat să fim cât se poate de toleranți cu noua guvernare, ne-am solidarizat cu întreaga societate și am avut mesaje corecte față de războiul din Ucraina și am ajutat cu ce am putut refugiații. Un fapt este cert însă pentru toată lumea care are un minim capacitate de a înțelege că unii miniștri din actualul guvern deja întrec orice linii roșii în raport cu legea și interesele Republicii Moldova. Asta presupune că vor crește forțele nesănătoase din Republica Moldova, Șor și Dodon cu exponenții, care nici până în prezent nu sunt anchetați pe bune”, a scris Plîngău.

La ședința de astăzi a Parlamentului, Procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Radu Mudreac, deputat BCS.

Cererea a fost transmisă pentru examinare Comisiei juridice, numiri și imunități.


Pub