Stadionul Republican va fi vândut Guvernului SUA: Deputații PAS au votat proiectul în prima lectură. Nu se știe deocamdată prețul și cum va arăta terenul

Proiectul s-a examinat cu scandal în Parlament, întrucât a fost inclus în ordinea de zi în mijloc de ședință, la propunerea deputatului PAS, Dumitru Alaiba. Deputații Șor au acuzat partidul de guvernare că încalcă procedurile, iar prevederile proiectului de lege nu sunt cunoscute nici măcar de către deputații PAS. „Acest proiect este din 2018, are deja „barbă”, așa că noi știm ce votăm, nu ne purtați de grijă”, a replicat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Foto: UNIMEDIA

Raportorul pe proiect a anunțat că Guvernul SUA va suporta cheltuielile de procurare a terenului din centrul capitalei, la preț de piață.

Cât ar putea primi Moldova pentru vânzarea acestui teren, oficialul nu a putut spune nici măcar aproximativ. Nici cum va fi amenajat terenul adiacent și ce va fi acolo construit nu a putut spune.

„Toate acestea se vor stabili într-un proces ulterior. Acum doar se finalizează o procedură juridică de ratificare a acordului”, a menționat Sergiu Odainic, sceretar general al Ministerului de Externe.

„O astfel de atitudine este cel puțin neserioasă. cum MAEIE nu cunoaște măcar cu aproximație aceste detalii?”, s-a revoltat un deputat PAS.

Deși Dumitru Alaiba a propus votarea proiectului în ambele lecturi, deputații l-au aprobat doar în prima lectură.

La începutul lunii aprilie Agenția Proprietății Publice a elaborat proiectul Hotărârii de Guvern „cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil și modificarea Hotărârii Guvernului nr.161/2019 cu privire la aprobarea listei terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției”, care prevede aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea terenului pentru construcția sediului Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat la mijlocul lunii august că înainte de a fi luată vreo decizie în privința Stadionului Republican, autoritățile vor organiza consultări publice, astfel ca totul să aibă loc în mod transparent.

Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea din 3 decembrie 2020 de anulare a Legii cu privire la transferul fostului Stadion Republican către Ambasada SUA pentru construirea unei noi clădiri a misiunii diplomatice. În timp ce se pronunța decizia, PSRM protesta în fața clădirii CC.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.


Pub