BNM: Depozitele în moneda națională s-au redus cu 2 miliarde de lei

21 Apr. 2022, 09:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Apr. 2022, 09:33 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Soldul depozitelor în moneda națională s-a micșorat cu 2,1 miliarde de lei comparativ cu luna precedentă și a constituit 46,3 miliarde de lei, reprezentând o pondere de 56,7 la sută din soldul total al depozitelor, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În același timp, soldul depozitelor în valută (recalculat în lei) s-a micșorat cu 2 088,3 milioane lei, până la nivelul de 35 389,4 milioane lei, având o pondere de 43,3 la sută.

În luna martie 2022, depozitele noi atrase la termen au constituit 1,7 miliarde de lei, în descreștere cu 21,5 la sută față de luna martie 2021. Volumul depozitelor atrase a constituit în moneda națională – 1,1 miliarde de lei (-17,6 la sută față de luna precedentă și -21,2 la sută față de martie 2021). În valută recalculat în MDL – 632,5 milioane lei (-20,9 la sută față de luna precedentă și -22,0 la sută față de martie 2021).

Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 60,52 la sută (38,4 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 22,1 la sută cele în valută).

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni, reprezentând 33,8 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,7 la sută din totalul depozitelor.

În ceea ce privește rata dobânzii, la depozitele noi atrase la termen în moneda națională s-a majorat cu 0,43 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rata medie de 3,52 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 2,25 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 6,68 la sută. La depozitele noi atrase la termen în valută s-a majorat cu 0,11 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,76 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,31 la sută. Persoanele fizice care practică activitate nu au plasat depozite în valută.

În comparație cu martie 2021, rata medie la depozitele atrase în moneda națională s-a majorat cu 1,92 p.p., iar rata medie la depozitele în valută s-a micșorat cu 0,07 p.p.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:10 // Actual //  Lupu Eduard

BNM ar putea fi obligată să restituie 2 miliarde de lei din jaful secolului. Judecătorii Curții de Apel au respins cererea guvernatoarei BNM, Anca Dragu, de revizuire a hotărârii judecătorești de obligare a Băncii Naționale la răspundere financiară.

Astfel, BNM a fost recunoscută civilmente responsabilă în dosarul jafului bancar din anul 2014,

Totodată, judecătorii, au dat curs cererii avocatului fostului viceguvernator BNM, Emma Tăbîrță, de a implica Banca Națională în proces ca parte responsabilă civilă.

Anterior premierul Dorin Recean a criticat decizia judecătorilor privind atragerea BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, iar Asociația Judecătorilor l-a acuzat că atacă independența justiției. După aceasta avocatul unui din inculpați a cerut recuzarea procuroarei Mariana Leahu acuzând-o că a provocat „un conflict între puterea executivă și cea judecătorească”. Acuzatoarea a declarat că nu a raportat nimănui despre deciziile adoptate în instanță, iar avocatul a zis că este convins de cuvintele ei și și-a retras cerea de recuzare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău