Livezile pomicole vor putea fi defrișate în baza deciziei proprietarului. Proceduri mai simple și accesibile

20 Apr. 2022, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Apr. 2022, 17:20 // Actual //  MD Bani

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificările cu privire la modul de casare şi defrişare a plantaţiilor perene, fiind incluse proceduri simplificate, accesibile și clare pentru toate părțile implicate. Astfel, Plantațiile perene (livezi pomicole, culturi nucifere și arbuști fructiferi) vor putea fi casate și defrișate în baza deciziei proprietarului, cu excepția plantațiilor viticole și construcțiilor horticole, care reprezintă elemente ale spațiilor verzi.

Conform noilor modificări, pentru a ține cont de modul în care sunt valorificate terenurile, deținătorii de plantații perene care au realizat defrișarea vor trebui să depună la autoritatea administrativă teritorială doar o declarație de defrișare a plantației, conform modelului stabilit de proiect.

Modificările au fost aprobate pentru a simplifica procesul de defrișare a plantațiilor perene care nu corespund cerințelor actuale de piață și pentru înființarea plantațiilor noi de livezi, acestea urmând a fi subvenționate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

De asemenea, proiectul prevede o procedură specială de casare și defrișare a plantațiilor perene care sunt proprietate publică a statului sau unităților administrativ-teritoriale. Pentru casarea acestora sunt stabilite anumite condiții, iar operațiunea de casare va fi executată de către o comisie, în care vor fi incluși și reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cazul plantației afectate de boli sau viruși.

Deținătorii plantațiilor perene proprietate privată vor fi obligați să respecte aceste condiții, în cazul în care înființarea plantației a fost subvenționată de către stat sau deținătorul intenționează să depună cerere privind acordarea sprijinului financiar din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pentru defrișarea plantațiilor, pentru care se oferă 10 mii lei per ha.

Până în prezent, procedura de casare dura mai mult de trei luni. În cazul în care proprietarul intenționa să caseze o plantație perenă, era nevoit să urmeze o procedură birocratică, de durată și dependentă de voința autorităților publice locale și raionale, arată autorii proiectului.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe teritoriul țării sunt peste 135 mii ha de plantații perene (cu excepția viței de vie), dintre care peste 50 % sunt plantații cu termenul de exploatare depășit sau sunt înființate în sistem clasic și semi-intensiv de cultură, ce nu oferă o productivitate și calitate

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău