Italia se bazează pe gazul african pentru a evita dependența de Rusia

20 Apr. 2022, 20:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2022, 20:56 // Actual //  Lupu Eduard

Algeria și Egipt înainte de Paște, Congo și Angola săptămâna aceasta, Mozambic în mai: Italia a lansat o ofensivă diplomatică în Africa pentru a scăpa de dependența sa de gazul rusesc, scrie AFP.

În timp ce Rusia furnizează peninsulei 45% din gazul său, premierul italian Mario Draghi dorește să schimbe această situație prin diversificarea cât mai rapidă a portofoliului de furnizori.

„Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să se transforme în supunere politică”, a declarat el duminică într-un interviu acordat cotidianului Il Corriere della Sera.”
„Diversificarea este posibilă și poate fi implementată relativ repede, mai repede decât am crezut în urmă cu doar o lună”, a spus el.

În acest scop, Mario Draghi trebuia să se deplaseze miercuri la Luanda și joi la Brazzaville pentru a încheia noi contracte de furnizare, dar, din cauza infectării cu Covid, a fost înlocuit de ministrul său de externe, Luigi Di Maio.

Acesta din urmă este așteptat la Luanda la sfârșitul zilei de miercuri, împreună cu colegul său pentru tranziția ecologică, Roberto Cingolani.

Draghi a discutat miercuri la telefon cu președintele angolez João Manuel Gonçalves Lourenço, iar cei doi au convenit să „consolideze parteneriatul bilateral (…) în special în sectorul energetic”, potrivit Romei.
Această călătorie ar trebui să permită semnarea unor acorduri-cadru pentru a facilita cooperarea în domeniul energiei.
Roma se folosește de „relațiile excelente” pe care gigantul energetic italian Eni le-a construit în 69 de ani de prezență în Africa, unde este lider atât în ceea ce privește producția, cât și rezervele, a declarat pentru AFP Davide Tabarelli, șeful think tank-ului Nomisma Energia.

Șeful Eni, Claudio Descalzi, îi va însoți, de asemenea, pe cei doi miniștri în călătoria lor.
În ultimele săptămâni, Roma a încheiat deja acorduri cu Algeria și Egipt. Alger, în prezent al doilea furnizor ca mărime, contribuie deja cu aproximativ 30% din consumul său.
Potrivit Eni, acordul semnat cu compania națională algeriană Sonatrach va crește livrările de gaze prin conducta submarină Transmed „cu până la 9 miliarde de metri cubi pe an în plus” până în 2023-2024.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 10:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:37 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Încercarea eșuată de a „îngheța” Europa pentru a convinge Occidentul să facă concesii în problema Ucrainei continuă să ruineze Gazprom. La sfârșitul anului 2023, compania care operează cele mai mari rezerve de gaze de pe planetă a contabilizat pierderi din activitatea de bază, potrivit raportului companiei citat de MoscowTimes.

Gazprom a pierdut 291 de miliarde de ruble (echivalentul a 3 miliarde de euro) în anul din producția și vânzările de gaze, adică a suferit o pierdere de 5,6 miliarde de ruble (echivalentul a 56,2 milioane de euro) în medie în fiecare săptămână.

În mod oficial, compania a raportat un profit net anual de 695,6 miliarde de ruble (echivalentul a 7 miliarde de euro), dar este pe deplin asigurat prin primirea de dividende din participarea la alte companii, notează Serghei Aleksashenko, fostul vicepreședinte al Băncii Centrale, iar acum membru senior la Brookings Institution. În valoare de 895,2 miliarde de ruble, Gazprom a adus acțiuni la Gazprombank, grupul de asigurări SOGAZ, Novatek și Gazprom Neft, ale căror profituri au fost folosite pentru a „petici” bugetul monopolistului de gaz.

Potrivit rapoartelor, în ultimul an, veniturile Gazprom au scăzut cu o treime, profitul operațional cu 80%, iar fluxul net de numerar – diferența dintre intrările în conturi și ieșirile – s-a ridicat la doar 55,9 miliarde de ruble. Drept urmare, Gazprom nu a reușit să restabilească în mod semnificativ „perna de numerar”: în 2022 s-a micșorat de 6 ori, de la 1,473 trilioane la 247 miliarde de ruble, iar în 2023 a crescut cu 74 de miliarde modeste.

Comparativ cu nivelurile de dinainte de război (185 miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au triplat. Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Dar producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi cea mai mică în cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău