Deputată BCS: Pensionarii trăiesc cu 15 lei pe zi, iar Președinția cu 100 de mii de lei

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Elena Bodnarenco a criticat distribuirile bugetare operate de partidul de guvernământ, prin care s-au majorat bugetele mai multor instituții publice, printre care și Președinția, din cauza că au crescut facturile și acestea trebuie acoperite. Potrivit calculelor BCS, pensionarii din Republica Moldova trăiesc, în medie, cu 15 lei pe zi, în timp ce aparatul președintei Maia Sandu cheltuiește circa 100 mii de lei pe zi.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit afirmațiilor Elenei Bodnarenco, așa-numita majorare a pensiilor, anunțată de către Guvern în luna octombrie s-a dovedit a fi, în realitate, inechitabilă, deoarece nici pe departe nu a vizat toți pensionarii. Dar și această majorare s-a redus la zero din cauza creșterii bruște a nivelului inflației. 

Același rezultat îl va avea și indexarea de la 1 aprilie – majorarea multiplă a tarifului la gazele naturale, scumpirea energiei electrice și creșterea prețurilor vor anula totul, a adăugat Bodnarenco. Totodată, autoritățile au anulat ajutorul unic în mărime de 1000 de lei acordat cu ocazia sărbătorilor pascale, numind-l în mod cinic „pomană”.

În același timp, regimul alocă mijloace financiare pentru finanțarea aparatului președintelui, Parlamentului, MAI, SIS și altor structuri guvernamentale. Astfel, ca urmare a rectificărilor aprobate de către guvern, aparatul Maiei Sandu a primit suplimentar 1,5 milioane de lei, drept urmare, bugetul său a depășit 34 milioane de lei, or 93 mii de lei pe zi.

Bugetul Președinției va crește cu circa 1,5 milioane lei, cel al Serviciului de Informație și Securitate cu circa 6 milioane, iar cel al Parlamentului cu 2 milioane. Modificările au fost avizate de către Guvern și urmează a fi dezbătute în Parlament.

„La multe instituții sunt și creșteri și descreșteri de alocații. Foarte multe instituții publice au o factură mai mare pentru resursele energetice și creșterea bugetului vine inclusiv în urma acestor majorări și noi vom continua să facem aceste optimizări”, a explicat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Fostul premier, Ion Chicu, a criticat Guvernul pentru modificările aprobate. „Săptămâna trecută Guvernul a împrumutat de la băncile comerciale, pe doi ani, cu 16% anual. Ce fac cu acești bani împrumutați? Simplu, îi alocă prin rectificarea de astăzi dimineața la Președinție, Parlament și Cancelaria de Stat”, a spus Chicu.


Pub