Ambasada Rusiei la Chișinău despre interzicerea panglicii Sf. Gheorghe: Îngreunează mișcarea spre pace și prietenie

Ambasada Rusiei la Chișinău susține că interzicerea panglicii Sf. Gheorghe „îngreunează mișcarea spre pace și prietenie”. Într-un comunicat emis astăzi instituția a menționat că această decizie „devalorizează eroismul strămoșilor noștri”.

Foto: esp.md

„Am acordat atenție discuției publice pe tema interzicerii Panglicii Sf. Gheorghe în Republica Moldova. Fenomenul „culturii anulării” promovat de societatea occidentală, care urmărește în acest caz refuzul păstrării și protejării memoriei, devalorizează eroismul strămoșilor noștri, inclusiv ale vitejilor reprezentanți ai popoarelor din fosta Uniune Sovietică, inclusiv actuala Republică Moldova și distruge fundamentul adevărului istoric și al dreptății.

Valorile militaro-patriotice și lupta eroică a Armatei Roșii multinaționale în Marele Război Patriotic este un exemplu de unitate curajoasă, loialitate față de jurământ, onoare, demnitate și vitejie. Panglica Sf. Gheorghe păstrează memoria a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului şi nazismului în Europa. Respectul și protecția simbolurilor Marii Victorii este un semn de recunoștință a întregii societăți civilizate față de părinții, bunicii și străbunicii care și-au dat viața în beneficiul protejării Patriei lor. O încercare astăzi de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazată pe un atac ideologic la normele morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică sigură și îngreunează mișcarea spre pace și prietenie. Afirmarea în conștiința publică a semnificației culturii spirituale este relevantă în afara timpului și spațiului. Acesta este cel care formează identitatea națională, valorile societății și viziunea asupra lumii a generațiilor viitoare”, se arată în postarea Amabasadei Rusiei la Chișinău.

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, a venit cu o reacție, după ce șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova folosirea simbolurilor care promovează agresiunea militară. „Moldovenii acum se tem că prin declarațiile războinice pe care le faceți în ultima vreme, doamna Maia Sandu, veți implica și Moldova în conflict și război”, a menționat Dodon.

Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova folosirea simbolurilor care promovează agresiunea militară. „Aceasta nu atentează la memoria noastră istorică, oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei căzuți în Al Doilea Război Mondial”, a menționat președinta.

În Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. O modificare la Codul contravențional în acest sens a fost votat de partidul de la guvernare.

Recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că în Republica Moldova ar putea fi interzise utilizarea mai multor simboluri și însemne care propagă războiul sau violențe.

Nemulțumit s-a arătat și Igor Dodon. „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”, a declarat Dodon.

Proiectul a stârnit și critecele altui fost șef de stat, Vladimir Voronin.

„Ei nici nu sunt cărturari, să se uite la Ștefan cel Mare care se folosea de această lentă, să se uite la toți eroii din povești, din fabule, din istorie”, a declarat liderul comuniștilor în cadrul unei conferințe de presă.


Pub