vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Primul dispozitiv din lume ce realizează analiza solului în timp real, disponibil în...

VIDEO. Primul dispozitiv din lume ce realizează analiza solului în timp real, disponibil în Moldova

Recomandate

Lansat pe piață în 2021, Stenon devine prima soluție în lume capabilă să realizeze analiza solului rapid, în timp real, prezentând multipli parametri relevanți pentru fermieri.

Stenon FarmLab este o soluție hardware și software integrată pentru analiza în timp real a solului. Sistemul permite fermierilor să măsoare mulți parametri importanți direct în câmp, eliminând nevoia de a trimite probe de sol către laboratoare externe și așteptarea uneori îndelungată a rezultatelor.

Dispozitivul Stenon permite realizarea analizei solului ori de câte ori este nevoie, obținând instantaneu accesul la date. Fiind o soluție inovativă, oferă agricultorilor independența de a monitoriza sănătatea solului lor și posibilitatea de a lua decizii bazate pe informații exacte. Astfel, punând în practică agricultura regenerativă care crește randamentul solului.

În Republica Moldova, Stenon este disponibil în cadrul FarmLab Moldova, iar prezentarea oficială a disponzitivului producătorilor din țară a fost realizată în cadrul Conferinței AgTech 2022.

Stenon oferă detalii despre un șir de parametri, cum ar fi nutrienți, sănătatea solului sau microclimă.

În urma testărilor multiple, Stenon FarmLab cu versiunea de software d-1.3.0 și modelul de calibrare p-2.1.0 a corespuns cerințelor privind precizia senzorilor pentru analiza mobilă a solului.

Senzorii cu care este dotat dispozitivul colectează parametrii direct în timpul contactului cu solul, în plus, senzorii de climă încorporați în unitatea de control determină datele meteo, iar un modul GPS integrat determină și înregistrează locația probei.

Datele sunt transmise pe internet, software-ul evaluează datele de pe serverele cloud proprii ale sistemului și prezintă rezultatele într-un mod practic și ușor de înțeles, într-o aplicație web.

Avantajele Stenon:

  • analiza solului se realizează cu o singură apăsare a senzorului în pământ;
  • pot fi realizate multiple măsurări;
  • rezultate imediate, fără laborator – rezultatele vor fi afișate și trimise pe desktop în câteva secunde;
  • contribuie la dezvoltarea agriculturii și la economisirea de timp și bani pentru fermieri;
  • posibilitatea obținerii unui răspuns imediat la modificarea condițiilor și rezistența crescută la factorii schimbători ai mediului.

Pentru mai multe detalii, accesați FarmLab Moldova.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale