image
Sursa foto: gov.md

Guvernul a rectificat bugetul de stat pentru 2022; „Este un răspuns la criza prețurilor și efectele războiului din Ucraina”

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru 2022. Este o rectificare care a venit ca răspuns multiplelor crize cu care s-a confruntat RM în ultima perioadă - creșterea prețurilor la resursele energetice, creșterea prețurilor în general și efectele războiului din Ucraina, a precizat ministrul Finanțelor.

„Am reușit să negociem cu partenerii externi finanțarea adițională în cazul mai multor programe foarte bune pentru antreprenori, pentru oameni. Am reușit să găsim fonduri foarte ieftine care ne vor ajuta să trecem de această perioadă dificilă. Avem o creștere și a volumului de granturi. Îl apobăm astăzi ca și Parlamentul să aibă timp să-l examineze. Avem și o dată limită pentru ca să putem aproba bugetul pentru ședința Consiliului de Observatori al FMI ca să reușim să primim finanțarea adițională”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Rectificarea bugetului se bazează pe indicatorii economici revizuiți, și anume o creștere economică de 0,3%, nivelul inflației de 15,7%, majorarea exporturilor cu 4,5%, a importurilor cu 6,9%, a creșterii salariului mediu pe economie cu 15,1%.

„Proiectul se bazează pe necesitatea efectelor de atenuare a crizei, a majorării prețurilor la produsele energetice și la produsele alimentare”, a menționat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Astfel, potrivit proiectului de rectificare, veniturile bugetului de stat pentru 2022 vor fi 52,7 miliarde de lei, în creștere cu 5,3%, cheltuielile - 72,08 miliarde de lei, în creștere cu 10,6%, iar deficitul - 19,3 miliarde de lei, majorat cu 28%.

Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022

Noutăţile partenerilor

comentarii: