image
Sursa foto: jurnal.md

În primele luni exporturile din RM au înregistrat un record; Au crescut substanțial exporturile spre UE

În primele 2 luni ale anului curent (ianuarie-februarie) exporturile din R. Moldova au ajuns la 667 de milioane de dolari ceea ce constituie cu 57% mai mult decât media pentru ultimii 5 ani. Astfel, exporturile în RM au ajuns în februarie la aproape 3,4 miliarde de doalri, volum fără precedent în istoria comerțului extern al R. Moldova, informează expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Sperăm foarte mult că războiul din Ucraina nu va afecta substanțial exporturile noastre, deoarece 60% din creșterea din acest an este asigurată de majorarea exporturilor către Uniunea Europeană și 36% către alte state ale lumii, în special Turcia. Exporturile spre țările CSI în primele 2 luni au contribuit cu doar 4,6% la creșterea exporturilor R. Moldova”, mai spune Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai adăugat că datorită reorientării economiei Moldovei spre UE și alte țări ale lumii, ponderea exporturilor spre CSI în februarie 2022 au ajuns la cel mai scăzut nivel din istoria RM și au constituit doar 14,1%, sau de 3 ori mai puțin decât acum 10 ani.

Anterior ponderea CSI în exporturile R. Moldova constituia 43%.

ss

Noutăţile partenerilor

comentarii: