image
Sursa foto: captură video

Deputat PAS: Tema despre MIG-uri - un fake news; Aceste avioane trebuie restabilite vreo trei ani ca să fie funcționale

Subiectul celor șase avioane de tip MIG-29 din presa ucraineană este un fake-news. Conducerea Republicii Moldova se străduiește să promoveze o linie de comportament cât mai cumpătată în contextul războiului ruso-ucrainean. Sunt declarațiile deputatului PAS Oazu Nantoi, făcute la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Pot să vă spun cu toată responsabilitatea că aceste MIG-uri care, timp de 30 de ani, nu s-au ridicat în aer, sunt în gestiunea APP, nu a Ministerului Apărării. Este o linie principială, țările membre ale NATO acordă Ucrainei asistență cu muniții și armament, iar Rusia încearcă să amenințe și SUA și țările care acordă muniții și armament Ucrainei. Aceste avioane trebuie să le restabilești vreo trei ani ca ele să fie funcționale. Consider că tema nu e chiar serioasă și miroase a fake, în situația în care conducerea RM se străduiește să promoveze o linie de comportament cât mai cumpătată, ținând cont de faptul că în războiul ruso-ucrainean nimic nu este definitiv. ”, a declarat Oazu Nantoi.

Jurnalista Angela Aramă consideră că trezește semne de întrebare momentul în care această informație a izbucnit în spațiul public.

„Jurnaliștii ucraineni scriu că această rugăminte a Ucrainei a existat, dar ea se referă la primele zile ale războiului. Cineva din funcționarii ucraineni ar fi sunat-o pe doamna Gavrilița în ideea ca Moldova să ofere aceste șase MIG-uri, chiar dacă ele nu sunt utilizabile, pentru piese de schimb. Nu știu dacă a fost o asemenea discuție, nu cred că vom afla vreodată, dar mă îngrijorează altceva. Nu mi se pare deloc ok momentul în care această știre a izbucnit. Dacă această convorbire a avut loc la începutul invaziei, atunci era ok să fie știrea. Dar atunci nici Europa și nici America nu erau pregătite să furnizeze armament Ucrainei așa cum o fac acum. Atunci toată lumea era temătoare să facă pași vădiți împotriva Rusiei. Trebuie să ne punem întrebarea de ce acum se vorbește despre asta, cine poate să profite de această palmă dată Moldovei astăzi”, a menționat Angela Aramă.

„Cunoaștem care este atitudinea actualei guvernări față de războiul din Ucraina și cum încearcă să-și construiască relația cu Federația Rusă. Moldova este solidară cu poporul ucrainean, aici nu există echivocuri. State mult mai puternice decât Moldova se abțin din a furniza aviație pentru Ucraina. Nu este exclus că asistăm la o încercare de a complica relația dintre Ucraina și Republica Moldova”, a spus și analistul politic Anatol Țăranu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: