MoldovaGaz intră în datorii. Ceban: Devierile preț cumpărare/tarif în aprilie vor depăși jumătate de miliard de lei

MoldovaGaz intră în datorii. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că devierile preț cumpărare/tarif în aprilie vor depăși jumătate de miliard de lei, din cauza diferenței dintre tarifele pentru consumatori și prețul de achiziție a gazelor naturale. Cu toate acestea, Ceban spune că deocamdată nu va cere majorări de tarife la gaze pentru consumatorii finali.

Foto: UNIMEDIA

„Conform calculelor preliminare, valoarea abaterilor de tarif acumulate de SA „Moldovagaz” în luna aprilie din cauza diferenței dintre costul achizițiilor de la PJSC „Gazprom” și prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor finali se va ridica la peste jumătate de miliard. lei”, a scris Ceban.

Moldovagaz a trimis o cerere scrisă către Gazprom prin care cere prelungirea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice. Anunțul a fost făcut de către șeful companiei Moldovagaz, într-o postare pe Telegram.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că la moment nu se discută despre stabilirea unor noi termeni noi pentru auditul la MoldovaGaz. „Companiile internaționale, din nou au ezitat să vină în contextul războiului din Ucraina”, a spus Gavrilița.

Auditul la Moldovagaz nu va avea loc până pe 1 mai, spune ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. În opinia sa, dacă în perioada imediată se selecta compania care să-l efectueze, avea la dispoziție în jur de 2 luni și era clar când urma să fie finalizat. În situația în care auditul s-a amânat guvernare are niște scenarii, printre care „amânarea termenului” pentru circa 10 luni. „Se convine ca 1 mai să fie pe altă dată. Al doilea scenariu - Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz și atunci noi vom ieși pe piață și cumpărăm gaz de pe piață ”, a spus Spînu.

Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale, la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.


Pub