Chicu critică Guvernul pentru rectificările la buget: „A împrumutat de la bănci, pe doi ani, la o rată exorbitantă și îi alocă la Președinție, Parlament și Cancelaria de Stat”

Fostul premier, Ion Chicu, critică Guvernul pentru modificările aprobate astăzi în ședință. „Săptămâna trecută guvernul a împrumutat de la băncile comerciale, pe doi ani, cu 16% anual. Ce fac cu acești bani împrumutați? Simplu, îi alocă prin rectificarea de astăzi dimineața la Președinție, Parlament și Cancelaria de Stat”, scrie Chicu.

Foto: UNIMEDIA
„Săptămâna trecută guvernul a împrumutat de la băncile comerciale, pe doi ani, cu 16% anual. Anume la așa rată exorbitantă au fost plasate obligațiuni de stat pe 2 ani. Adică, și pentru anul viitor și chiar și celălalt, guvernul e gata să plătească băncilor de 3-4 ori mai mult ca până a veni analfabeții PAS la guvernare...

Ce fac cu acești bani împrumutați? Simplu, îi alocă prin rectificarea de astăzi dimineața, la:

1. Președinție - adițional 1,5 mln. lei față de suma deja aprobată pe 2022 și cu 7 mln. lei mai mult decât aprobat inițial pe anul trecut;

2. Parlament - adițional 2 mln. lei față de suma aprobată pe 2022;

3. Cancelaria de Stat - adițional 18 mln. lei față de suma aprobată inițial pe 2022 și, cu TOCMAI 268 mln. lei, adică cu 60%, mai mult ca în 2021”, scrie Chicu.

Prim-ministru susține că „prin rectificarea de astăzi, Guvernul practic anulează Parlamentul, deoarece cheltuielile fondurilor de intervenție și rezervă gestionate de executiv au fost majorare față de 2021 cu circa 2 mlrd. lei.

„Niciun control parlamentar asupra alocării unei sume imense. Împrumutare...ca de la cămătari”, a adăugat acesta.

Bugetul Președinției va crește cu circa 1,5 milioane lei, cel al Serviciului de Informație și Securitate cu circa 6 milioane, iar cel al Parlamentului cu 2 milioane. Modificările au fost avizate astăzi de către Guvern și urmează a fi dezbătute în Parlament.


Pub