Au crescut facturile, cresc și alocațiile: Gavrilița explică de ce a fost majorat bugetul mai multor instituții de stat

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a explicat motivul pentru care Guvernul a aprobat majorarea bugetelor mai multor instituții, printre care și Președinția, Parlamentul și Curtea Constituțională. Unul dintre motive este inclusiv și facturile mai mari pentru resursele energetice.

Foto: captură video

„La multe instituții sunt și creșteri și descreșteri de alocații, pentru că în primul rând am avut un proces de optimizare a cheltuielilor, iar după o reorientare a cheltuielilor adiționale spre programe care fie țintesc aceste grupuri vulnerabile, fie susțin agricultorii, fie e vorba de alocații în contextul creșterii prețurilor pentru că foarte multe instituții publice au o factură mai mare pentru resursele energetice și creșterea bugetului vine inclusiv în urma acestor majorări și noi vom continua să facem aceste optimizări”, a declarat aceasta.

Fostul premier, Ion Chicu, a criticat Guvernul pentru modificările aprobate astăzi în ședință. „Săptămâna trecută guvernul a împrumutat de la băncile comerciale, pe doi ani, cu 16% anual. Ce fac cu acești bani împrumutați? Simplu, îi alocă prin rectificarea de astăzi dimineața la Președinție, Parlament și Cancelaria de Stat”, scrie Chicu.

Bugetul Președinției va crește cu circa 1,5 milioane lei, cel al Serviciului de Informație și Securitate cu circa 6 milioane, iar cel al Parlamentului cu 2 milioane. Modificările au fost avizate astăzi de către Guvern și urmează a fi dezbătute în Parlament.


Pub