Sub vizorul ANI. Primari, directori și consilieri, stabiliți cu conflicte de interese, iar un vicedirector de spital s-a ales cu o contravenție

În perioada 11-15 aprilie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat două proceduri de control. Într-o procedură de control este vizat un procuror din Chișinău care este verificat dacă a respectat regimul juridic al incompatibilităților, iar un director de grădiniță este anchetat pentru un posibil conflict de interese în funcția publică.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit informațiilor, în cinci cazuri, inspectorii de integritate au emis acte de constatare a încălcărilor. Astfel, doi primari, un consilier local și un director de casă de cultură au fost stabiliți cu câte un conflict de interese. Un alt consilier local a fost identificat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii prin includerea unor date incomplete despre avere la declararea averii și intereselor personale în perioada 2016-2020.

Inspectorii de integritate au pornit o cauză contravențională pe numele unui consilier local pentru nesoluționarea unui conflict de interese. Un vicedirector de spital s-a ales cu o contravenție în mărime de 1750 de lei pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Direcția juridică a ANI a participat în 17 ședințe de judecată. ANI a eliberat 13 Certificate de Integritate și a soluționat 10 conflicte de interese.

În perioada de referință, reprezentanții ANI au oferit consultații telefonice la 113 apeluri, inclusiv 22 la Linia instituțională de informare.


Pub