Fostul șef adjunct al ANP, Serghei Demcenco, nu și-a declarat corespunzător averea: Ce a depistat ANI

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al declarării averii în privința unui funcționar public cu statut special. Procedura de control a averii a fost pornită în baza unei investigații jurnalistice, în cadrul căreia s-a stabilit că subiectul nu și-a declarat corespunzător averea.

Foto: captură

În declarațiile cu privire la venituri și proprietate depuse în 2015 și 2016 și, apoi, în declarațiile de avere și interese personale, depuse în perioada 2017-2020, nu au fost indicate informații și date despre anumite venituri obținute din înstrăinarea unor automobile, deținerea cu drept de proprietate a două automobile, precum și trei imobile.

Totodată, în cadrul controlului inspectorului de integritate i-au apărut anumite dubii asupra unor donații din partea unei persoane apropiate, care au fost declarate de către subiect.

Deoarece aceste omisiuni și bănuieli cad sub incidența Codului Penal al Republicii Moldova și a legislației fiscale, inspectorul de integritate a sesizat instituțiile vizate pentru a determina existența elementelor de infracțiune ce vizează bănuielile stabilite în cadrul controlului efectuat de ANI.


IMG_0006 by UNIMEDIA on Scribd

Curtea de Apel Chișinău a dispus admiterea recursului procurorilor, înlocuindu-i lui Serghjei Demcenco arestul la domiciliu, stabilit anterior de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cu arest preventiv, pentru perioada de până la 11 mai 2021. Procurorii continuă investigațiile în privința numitului pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale, se arată într-un comunicat al instituției de urmărire penală.

În dimineața zilei de 15 februarie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) l-a reținut preventiv pentru 72 de ore, pe unul dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor și au efectuat un șir de percheziții la domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al acestuia.

Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco, a fost reținut de SIS în legătura cu schema de escrocherii ce ține de însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.

Pe 12 februarie o un grup din 12 membri, a fost destructurată de oamenii legii pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea unor sume de bani de pe cardurile bancare ale cetățenilor.


Pub