Ceban: Inacțiunea Guvernului în gestionarea Termoelectrica poate lăsa Chișinăul fără căldură în această toamnă

Edilul capitalei, Ion Ceban, acuză Guvernul de inacțiune privind gestionarea Termoelectrica S.A. „Poate duce la deconectarea Chișinăului de la agentul termic în toamna acestui an, dacă nu se va interveni de urgență la reparația și modernizarea infrastructurii termoenergetice”, a declarat Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„Din cauza lipsei unor investiții majore, investiții existente și contractate în utilajul de producere la CET-uri, s-a ajuns la situația când utilajul de producere este cu termenul efectiv de exploatare depășit, fapt ce conduce la avarii, eficiență și randament scăzut, respectiv pierderi enorme și imposibilitatea exploatării de mai departe conform normelor tehnice existente.

Dacă nu vă apucați imediat de reparație, riscăm nu doar ca municipiul Chișinăul să rămână fără căldură în toamna acestui an, dar să fie majorate iarăși costurile, care pot crește până la 4 ori. Asta, va avea ca impact foarte semnificativ costul facturilor”, spune edilul capitalei.

Totodată aceasta a venit cu un răspuns la declarația: „Depunem toate eforturile ca asemenea proiect să fie implementat și în mun. Chișinău, o investiție care ar ajuta oamenii să fie mulțumiți de serviciul termic și electric la un preț econom prin reducerea considerabilă a pierderilor de energie”. Aceasta fiind scrisă într-o postare de pe pagina de Facebook a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, referitor la „proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru modernizarea sistemului termoenergetic al CET-Nord, din Bălți, faza II, care l-am semnat la Chișinău, pe 24 decembrie 2021”.

„De facto, lucrurile stau în felul următor, Termoelectrica nu este o entitate a Primăriei municipiului Chișinău. Este o entitate a Guvernului. Termoelectrica are un proiect de dezvoltare a sectorului energetic a RM, cu suportul Băncii Mondiale, care se numește: Proiectul de optimizare a surselor de generare, care are ca scop continuarea eforturilor de modernizare a structurii termoenergetice a Termoelectrica.

Data semnării Acordului de împrumut pentru Termoelectrica, pentru RM, pentru Chișinău, este 30 septembrie 2020.

Data intrării în vigoare a proiectului este 29 martie 2021 - exact un an în urmă.

Data finalizării proiectului este 31 decembrie 2025.

Iar valoarea proiectului este de 92 milioane de euro.

Există un contract semnat în acest sens, înaintea celor de la PAS.

Beneficiarii proiectului sunt populația municipiului Chișinău, care locuiește în blocuri rezidențiale și casele care vor fi conectate la proiect, care beneficiază de căldură.

CET-urile urmau deja să intre în reparație însă niciun deget nu a mișcat această guvernare incompetentă.

Ceea ce este foarte important pentru locuitorii municipiului Chișinău:

În cadrul acestui proiect, urma să fie instalate cca 140 de puncte termice individuale și rețelele aferente în clădirile rezidențiale. Acest proces trebuia să înceapă deja, doar că nu a început.

Reconstrucția în circa 40 de clădiri a rețelelor interne de distribuție a energiei termice, trecerea la distribuția pe orizontală, va reduce consumul per apartament. Reabilitarea termică a 7 clădiri rezidențiale și a sistemelor de distribuție.

Nu se face nimic în această privință.

În cazul de avarie, ce poate duce la oprirea blocului energetic nr.1, întreprinderea poate fi sancționată financiar cu 132 mii de lei per oră sau 3,2 milioane lei în decurs de 24 ore.

Pierderea sau suspendarea livrării agentului termic poate fi sancționată cu 447 de milioane de lei.

Implementarea acestor proiecte sunt vitale nu doar pentru Termoelectrica, dar și pentru tot sistemul electric național și pentru municipiul Chișinău.

Iar pierderile ce pot surveni în caz de neimplementare, pot constitui 705 milioane de lei anual, fapt care va duce inevitabil la o creștere substanțială a tarifelor, dependența de tot felul de furnizori, etc.

Pe parcursul ultimilor doi ani de zile, la instalațiile CET-1 care asigură 73% din energia termică livrată în Chișinău și 90% din energia livrată de Termoelectrica, numărul de deranjamente cu necesitatea de oprire a utilajului s-a dublat, iar disponibilitatea puterii a scăzut substanțial, ceea ce confirmă gradul avansat de uzură a echipamentului.

În loc să promită populației prostii, deputații PAS trebuie să se informeze despre instituțiile de importanță vitală pe care le au în gestiune și să întreprindă acțiuni urgente privind implementarea proiectelor semnate anterior.

În acest sens, urmează să transmitem scrisori și adresări către instituțiile abilitate privind inacțiunea totală a guvernării.

Acest raport despre uzurile și defectele care există vă este pus la dispoziție și măsurile dvs sunt 0”, i-a răspuns Ceban.

Licitației pe reparația turbinelor de la Termoelectrica a fost anulată.

La data de 12 aprilie, MIDR a expediat Băncii Mondiale solicitarea de a anula rezultatele licitației de la Termoelectrica.

Tenderul pe reparația turbinelor a fost inițiat acum aproape un an, termenul de depunere a ofertelor fiind prelungit de mai multe ori. Etapa de depunere a dosarelor de participare s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie 2021. Astfel, fiind un singur participant - Silovîe Mașinî.

Șefa statului, Maia Sandu, a declarat că nu a existat o altă companie decât „Silovîie Mașinî”, care a câștigat licitația de la Termoelectrica ca să reparare acele turbine. Aceasta a menționat în cadrul unei conferințe de presă că personal a studiat situația legată de licitație. Pe de altă parte, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat că președinta „a fost dezinformată de domnul Spînu”, iar o astfel de abordare este „exclusivistă, greșită și miroase a monopol”.

Ulterior grupul de companii „Horus” l-a acuzat pe fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari de falsuri.


Pub