Cele mai importante evenimente din a 54-a zi de război. Zelenski: „Trupele ruse au început bătălia pentru Donbas”

lviv
Foto: Facebook/Максим Козицький

Astăzi este a 54-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 Zelenski: „Trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care s-au pregătit de mult timp”, transmite unian.net.

🟣 Astăzi la Harkiv, 13 civili au fost uciși în urma bombardamentelor, relatează poliția din regiunea Harkiv.

🟣 37 de membri ai echipajului navei scufundate „Moscova” ar fi murit, iar alte 100 de persoane din echipaj ar fi rănite, transmite meduza.io. Autoritățile din Rusia au declarat anterior că tot echipajul a fost evacuat.

🟣 Informație oferită de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

# Armata rusă a început o nouă fază a ofensivei în estul Ucrainei.

# Armata rusă lansează atacuri cu rachete și bombe asupra infrastructurii industriale și civile din Ucraina. Principalele eforturi se concentrează pe stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor Donețk și Luhansk și pe menținerea teritoriului capturat anterior.

# Pentru consolidarea capacităților ofensive, armata rusă continuă să formeze unități suplimentare în regiunea Rostov și pe teritoriul ocupat al Crimeii. Este planificată folosirea acestora pentru a sprijini lupta principalelor forțe din eșalonul doi, protecția clădirilor administrative și infrastructura importantă din teritoriile ocupate. Conform informațiilor disponibile, data aproximativă de dispunere a trupelor va fi 24 aprilie, curent.

# Bătăliile pentru Mariupol continuă. Armata rusă atacă portul maritim.

# Armata rusă continuă să încalce cinic dreptul umanitar internațional, blochează inițiativele de evacuare a civililor din așezările ocupate, refuză coordonarea rutelor umanitare și trage asupra zonelor apropiate de „coridoare verzi”.

🟣 Putin a acordat titlul onorific de „Gardă” Brigăzii a 64-a de infanterie motorizată, care este acuzată de Ucraina de participare la atrocitățile de la Bucea. Documentul poate fi văzut aici.

🟣 În regiunea Herson, militarii ruși au confiscat turnurile Kyivstar, relatează GPU. Locuitorii din regiune se plâng deja de întreruperi ale comunicațiilor mobile și raportează un nou operator în rețea numit „255 99”, transmite unian.net.

🟣 Aproape în toată Ucraina este declarată alertă aeriană.

Sursă foto: UNIAN

🟣 Deputatul Radei Supreme de la Kiev Oleksi Honcearenko a declarat că informația precum că Ucraina a solicitat Moldovei să-i vândă șase avioane MiG-29 este una falsă. Mai multe detalii vezi aici.

🟣 Rusia spune că Kievul, cu sprijinul țărilor occidentale, plănuiește să bombardeze bisericile din mai multe regiuni ale Ucrainei în noaptea de Paște (23 spre 24 aprilie). Mai multe detalii vezi aici.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 „În urma loviturilor cu rachete asupra orașului Lviv, au murit șapte persoane, iar altele 11 au fost rănite, inclusiv un copil”, se arată într-un mesaj pe Facebook al lui Maksâm Kozâțkâi.

🟣 Deputatul ucrainean Viktor Medvedciuk, reținut de SBU, l-a rugat pe Vladimir Putin să fie schimbat pe locuitorii și apărătorii orașului Mariupol.

🟣 Ofițerul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat imaginile apărute pe internet unde se vede cum nava rusească „Moscova” este evacuată după un incendiu la bord. Acesta spune că „nu suntem siguri de veridicitatea acestei imagini”, scrie RBK.ru.

🟣 „În dimineața zilei de 18 aprilie, locuitorii din Kreminna au încercat să se evacueze cu mașinile proprii. Rușii au deschis focul asupra unei mașini cu civili. Patru persoane au fost ucise. O persoană este grav rănită. Medicii nu pot ajunge la ea din cauza atacurilor”, a scris Serhi Haidai, președintele OVA din Luhansk.

Orașul se află de azi sub controlul armatei ruse.

🟣 În urma exhumării cadavrelor, după eliberarea orașului Bucea, autoritățile locale au spus că fiecare a cincea persoană care a rămas în oraș a fost omorâtă. „Am constatat multe cazuri de violență în grup a femeilor și copiilor. Oricât de greu mi-ar fi să vorbesc despre asta, dar trebuie s-o fac inclusiv și în limba rusă, ca mamele acestor soldați să știe cu ce s-au ocupat fii lor”, a declarat primarul orașului Bucea, Anatoli Fedoruk, scrie UNIAN.net.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Uniunea Europeană va oferi 45 de milioane de euro Ucrainei, iar Moldovei – 5 milioane. Mai multe detalii vedeți aici.

🟣 Lviv a fost lovit de cinci rachete, anunță primarul orașului Andri Sadovâi. Totodată, se mai menționează că unele rachete au lovit instalațiile feroviare.

🟣 Trupele ruse au intrat în orașul Kreminna din regiunea Luhansk. Au început luptele de stradă. Despre aceasta anunță șeful OVA din Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 205 copii au murit, iar 362 au fost răniți de la începutul războiului în Ucraina. Despre aceasta a anunțat Procuratura Generală din Ucraina.

🟣 Ucraina a completat chestionarul pentru aderare la UE. Despre aceasta a anunțat Ihor Jovka, șeful adjunct al oficiului Președinției din Ucraina. Astfel, țara vecină a parcurs deja trei etape din cele 10 pentru a adera la UE. Mai multe detalii vedeți aici.

🟣 Militarii ruși au lansat rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk: două persoane au fost rănite. Despre aceasta anunță Valentân Reznicenko, guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente