Tariful pentru transportarea deșeurilor din capitală ar putea fi majorat: Ce preț a estimat Regia Autosalubritate

Tariful pentru pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale din municipiul Chișinău ar putea crește de 2 ori. În acest sens, Î.M. Regia „Autosalubritate” inițiază, începând cu data de 15 aprilie 2022, consultarea publică a proiectului de decizie cu privire la ajustarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale din municipiul Chișinău”.

Foto: autosalubritate.md

Potrivit întreprinderii, ajustarea tarifelor este oportună și necesară în scopul reglementării și estimării cât mai corecte și eficiente a consumurilor și cheltuielilor, suportate de către Întreprindere la îndeplinirea lucrărilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor.

„Tarifele în vigoare au fost aprobate acum cinci ani, prin decizia CMC nr. 6/6 din 04.07.2017, odată cu reînceperea activității poligonului Țânțăreni. La momentul aprobării acestora, costul mediu al serviciilor a constituit 69,46 lei, și a fost format în baza tarifului stabilit în anul 2004 (45,46 lei)”, se arată în notă.

Astfel, luând în calcul consumurile și cheltuielile Întreprinderii în condițiile actuale: creșterea prețurilor la combustibil și alte consumabile, rata inflației în anul 2021, stabilirea salariului minim 3500 lei în sectorul real, a fost obținut tariful serviciilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor în mărime de 153,10 lei pentru 1 m3 deșeuri.

Totodată, conform prevederilor art. 11 din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, este prevăzută crearea unui sistem eficient de colectare, de asigurare etapizată a condițiilor pentru colectarea separată și de transportare a deșeurilor, și stabilirea modului de funcționare a acestuia. În acest context, este necesară amenajarea terenurilor cu containere specifice tipurilor de deșeuri.

„Astfel, în scopul implementării prevederilor legale, Întreprinderea are obligativitatea de a asigura spațiile pentru acumularea deșeurilor cu containere specifice pentru sortarea deșeurilor pe trei fracții, circa 4000 unități, 1/3 din numărul de containere instalate în oraș. Calculele tarifului includ consumurile normative, suportate nemijlocit la colectarea, transportarea, depozitarea deșeurilor, și alte consumuri și cheltuieli necesare în activitatea de prestare a serviciilor, calculate la 1 m3 deșeuri colectate, transportate, depozitate, și/sau la 1 km parcurs”, explică întreprinderea.

Adițional, reieșind din prevederile legale în vigoare, se introduce obligativitatea semnării unui contract pentru sortarea deșeurilor, această achiziție putând fi de valoare de peste 400 mii lei, astfel fiind necesar acordul fondatorului Întreprinderii.

Dezbaterile publice urmează să aibă loc luni, 18 aprilie 2022, ora 13.00, în incinta Preturii Sectorului Centru, strada Bulgară nr.44, mun. Chișinău


Pub