Cele mai importante evenimente din a 53-a zi de război. Zelenski: „Ucraina nu va ceda teritoriile sale din est în favoarea Rusiei”

photo_2022-04-17_22-33-10
Foto: Mykhail Dzhos, AP Photo

Astăzi este a 53-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.30.

🟣 Armata rusă a bombardat centrul orașului Zolote din regiunea Luhansk: două persoane au fost ucise, iar patru – rănite, a declarat șeful OVA din Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Volodâmâr Zelenski a spus că Ucraina nu va renunța la teritoriile sale estice în favoarea Rusiei de dragul încheierii războiului. Potrivit lui Zelenski, dacă Rusia „va pune mâna pe Donbas” atunci nu există garanții că nu va încerca să atace și Kievul a doua oară. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru CNN.

🟣 Un copil de 12 ani a fost rănit în timpul bombardării clădirilor rezidențiale din orașul Polohî, regiunea Zaporijjea. Despre aceasta a anunțat avocata poporului pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova.

🟣 Armata rusă l-a răpit pe fiul șefului administrației militare din Zaporijjea, Oleh Bureak. Despre aceasta a anunțat chiar Oleh Bureak, menționând că fiul său a fost răpit după ce a trecut printr-un punct de control în Vasâlivka în timpul evacuării.

🟣 Ucraina a respins ultimatumul Rusiei privind predarea forțelor de la Mariupol, anunță premierul ucrainean Denâs Șmâhal.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Următoarele sancţiuni ale Uniunii Europene ce vor fi impuse Rusiei vor viza băncile şi în special Sberbank, precum şi petrolul, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ziarul german Bild am Sonntag.

🟣 Cinci copii au murit în regiunea Sumî din cauza minelor lăsate de armata rusă, anunță primarul orașului.

🟣 În timpul zilei de astăzi, armata rusă a bombardat 13 localități din Ucraina, potrivit poliției ucrainene.

🟣 Cinci țări UE au interzis navelor rusești să intre în porturile lor. Aceste țări sunt: Bulgaria, Italia, Belgia, Estonia și România.

🟣 În localitatea Borodeanka (regiunea Kiev) au fost distruse șapte clădiri rezidențiale, începând cu 6 aprilie. Au fost identificate 41 de persoane decedate sub dărâmături, anunță Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

🟣 Pe parcursul zilei de astăzi, nu vor fi deschise coridoare umanitare, anunță Irâna Vereșciuk. Motivul este că nu au reușit să cadă de acord cu militarii ruși în vederea încetării focurilor.

🟣 Trei civili au murit și 31 de persoane au fost rănite, inclusiv patru copii, în urma bombardamentelor asupra orașului Harkiv. Despre aceasta anunță Oleh Sânehubov, guvernatorul regiunii Harkiv.

🟣 Orașul Nicolaev a rămas fără energie electrică și alimentare cu apă în urma atacurilor cu rachete. Despre aceasta a anunțat Vitali Kim, șeful administrației militare.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Continuă bombardarea regiunii Luhansk. Patru blocuri de locuit au luat foc în această noapte, anunță șeful OVA din Luhansk, Serhi Haidai. 155 de persoane au murit în Luhansk de la începutul războiului.

🟣 În urma atacurilor aeriene asupra orașului Harkiv, doi oameni au decedat, iar 18 sunt răniți.

🟣 Orașul Brovarî a fost bombardat cu rachete în această dimineață. Despre aceasta a anunțat primarul localității, scrie unian.net.

🟣 În Donețk, Mariupol și Harkiv continuă atacurile aeriene cu rachete asupra zonelor rezidențiale. Despre aceasta anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 202 copii au murit, iar 361 au fost răniți de la începutul războiului în Ucraina. Despre aceasta anunță Procuratura Generală din Ucraina.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente